Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

DEFINITIVNO NAJPRLJAVIJI PREDMET! Ovo u restoranu svi PIPAMO, a ima na sebi oko 11.000 BAKTERIJA!

Ko bi rekao…

Sigurni smo da o korištenju bibera u restoranu niste do danas razmišljali… Ali zato ste sigurno čuli kako je jelovnik jedan od najprljavijih predmeta u restoranu i na njemu se može nalaziti oko 185. 000 bakterija. Zanimljivo, ali druga najprljavija stvar u restoranu nije toalet već se nalazi na vašem stolu.

Pre nego što posegnete za njim, razmislite koliko je ljudi taj predmet dotaklo pre vas. Izgleda li čisto? Je li površina lepljiva? Nažalost, nije neuobičajeno da restorani ponekad previde brigu o čistoći posude za biber. Isto se odnosi i na so, šećer, posude za sir, a posuda za biber se čini da ipak prednjači po broju bakterija koje se na njoj nalaze.11

Prema istraživanju sprovedenom od strane ABC News, u proseku se na posudi za biber nalazi oko 11.600 bakterija.

– Većina tih predmeta se samo prebriše ako izgledaju prljavo, a čak i tada samo krpicom koju zaposleni imaju pri ruci – pojasnio je Jonas Stikler, direktor organizacije ConsumerSafety.org, te dodao: – I dok se u određenim restoranima ti predmeti ponovo pune i brišu, retko su dezinfikovani i pravilno očišćeni.

so, biber

Foto: Profimedia

Drugi je grozan razlog, nastavlja Stikers, taj što roditelji, kako bi umirili decu u restoranu, često dopuštaju da se igraju tim predmetima tokom obroka. To bi značilo da on može biti prekriven svime što se nalazi na ruci deteta, a znamo da ih oni vole „gurati“ svugde.

– Čak i ljudi koji ne koriste so i biber kako bi poboljšali ukus jela će te predmete sigurno pomicati po stolu, a to je nešto o čemu se treba razmišljati danas kada je sve u znaku koronavirusa, a uskoro i gripa – dodaje.

Uz bakterije, solanjik i posuda za biber mogu biti okidači alergijskih reakcija. – One slučajno mogu dotaknuti hranu kada ih koristi osoba pre vas, ili čak upasti u posudu, pa ako je taj neko jeo školjke na koje ste jako alergični, javlja se rizik da ćete imati alergijsku reakciju – dodaje Stikers.

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: