Maštovito vegansko jelo, koje će se verovatno dopasti i onima koji bi umesto karfiola radije pekli nešto drugo. Potrebno vam je: velika glavica karfiola, 2 šolje sitnog paradajza, 1 crveni luk, isečen na štapiće…
250 g zelene boranije (isečenih krajeva), 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, šolja balsamiko sirćeta, ¼ šolje smeđeg šećera od šećerne trske, 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Priprema
Zagrejte rernu na 200o C. Isecite lišće i peteljke sa glavice karfiola. Ubacite je u veliki pleh za pečenje i okružite paradajzima, seckanim lukom i boranijom. Posolite povrće i prelijte ga maslinovim uljem.
U međuvremenu, u malom tiganju nad srednjom vatrom umutite balsamiko sirće i braon šećer. Zagrejte dok ne proključa, a onda odmah smanjite vatru da se krčka oko 15 minuta, dok se količina ne smanji na pola. Premažite ovom glazurom ceo karfiol, a deo ostavite za prelivanje.
Pecite karfiol dok ne omekša i ne dobije zlatastu boju, oko 1 sat. Povremeno prelivajte ostatkom glazure.
Kad se potpuno ispeče, garnirajte jelo peršunom i poslužite.
Preuzeto: Zdravahrana.com