Posni ježići
Sastojci:
• 2 šolje (od 200 ml) kisele vode
• 2 šolje ulja
• 1 šolja piva
• 20 g svežeg kvasca
• 1 kašičica šećera
• prstohvat soli
• 1 kesica praška za pecivo
• 2 kašičice kakaa
• 1,5 kg brašna
Šerbet:
• 900 g šećera
• 1.200 ml vode
• 2 kesice vanilin šećera
Za valjanje:
• mleveni orasi i kokosovo brašno po potrebi
Priprema:
U jednu posudu staviti 1 šolju kisele vode,1 šolju ulja, 1/2 šolje piva, 10 g svežeg kvasca, malo soli, pola kesice praška za pecivo i brašno po potrebi. Umesiti srednje glatko testo. U drugoj posudi staviti iste sastojke samo dodati kakao i umesiti srednje glatko testo. Testo ostaviti oko 30 minuta da nadođe.
Šerbet:
U šerpu sipati šećer, vodu i vanilin šećer, pa kuvati na tihoj vatri 5 minuta. Skloniti sa vatre i ostaviti da se sirup ohladi.
Od nadošlog testa rukama kidati loptice i na rende praviti kiflice. Staviti prvo tamni deo, preko staviti svetliji deo i uviti u kiflicu. Ređati u podmazanu tepsiju. Peći na 200° C oko 20 minuta. Tople kolače preliti hladnim sirupom, ostaviti da upiju tečnost i uvaljati u mlevene orahe ili kokosovo brašno.
Prijatno!