Zdrav detoks za vreme praznika

Vreme praznika je, a vi ste preterali sa količinom hrane, nezdravim slatkišima i sličnim tokom praznika, možda želite da se detoksikujete smesta!? Međutim, nova istraživanja pokazuju da nagli prelazak sa premasne i preslatke na zdravu hranu može izazvati apstinencijalnu krizu.

Međutim, dobro je to što možemo da smanjimo efekte loše ishrane i izbegnemo apstinencijalnu krizu postepenom promenom ishrane i pažljivim izborom namirnica. Još jedna veoma važna stvar kad se oporavljamo od praznika je da se dobro naspavamo. “Ako se ne budete dobro ispavali, onda ćete ujutru žudeti za šećerom”, tvrde mnogobrojni nutricionisti.

spinach-orange-smoothie1

Nutricionisti takođe preporučuju sledeće:

  • Jedite manje, kvalitetne obroke, češće;
  • Počnite svako jutro sa velikom čašom vode;
  • Uzimajte probiotike;
  • Uzmite suplemente magnezijuma pre spavanja;
  • Uključite pečurke u obroke.

Konzumirajte uravnotežene obroke koji sadrže ugljene hidrate, proteine i zdrave masti (maslinovo ili kokosovo ulje, avokado, orašaste plodove) na svaka 3 sata. To će vam održati energiju i sprečiti nagle padove šećera u krvi, što dovodi do žudnje za hranom. 
Preporučljivo je da posle praznika nekoliko dana uzimate probiotike.
Uključite u ishranu neki zeleni smuti (npr. od banana, kelja, čia semenki i sl).  
Konzumirajte namirnice bogate magnezijumom, kao što su bademi ili bundevino seme. To će pomoći vašem organizmu da se oslobodi stresa koji prati praznike. 
Posebno, nakon praznika, koristite šitake. One moćno deluju na imunitet i doprinose sniženju holesterola. 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply