Dijeta bez ugljenih hidrata veoma je popularan način za skidanje suvišnih kilograma, ali i dalje ima mnogih koji se pitaju da li se zaista može smršati uz pomoć ove ishrane.
Dijeta bez ugljenih hidrata ne podrazumeva da u potpunosti izbacite ugljene hidrate iz jelovnika, već da ih svedete na manju količinu, kao i da uglavnom konzumirate složene ugljene hidrate.
Namirnice koje sadrže malo ugljenih hidrata su meso, riba, jaja, povrće i voće. Kada je reč o mesu, dozvoljeno je jesti svinjetinu, piletinu, govedinu, ovčetinu, ćuretinu i meso divljači. Najbolji izbor kada je riba u pitanju su losos, pastrmka i bakalar, ali možete jesti i druge vrste.
Od povrća birajte spanać, blitvu, brokoli, karfiol, kelj, kupus, a od voća jabuke, kruške, pomorandže, jagode, maline, borovnice. Dozvoljeno je jesti i orašaste plodove (bademi, orasi, seme suncokreta, laneno seme), mleko i mlečne proizvode, masti i ulja (neprerađena hladno ceđena ulja, kokosovo, maslinovo ulje, maslac), a od pića su na meniju voda, kafa i čaj.
Šta treba izbegavati:
Šećere – sve što je puno šećera: sladolede, kolače, torte, zaslađena pića
Žitarice kao što je pšenica, spelta, raž, ječam
Testenine – hleb, peciva, paste, posebno od belog brašna
Trans masti i sva biljna ulja koja imaju visok procenat omega 6 masnih kiselina: margarin, sojino ulje, suncokretovo ulje, kukruzno ulje i slično.
Dijeta bez ugljenih hidrata može se držati na 3 načina:
Kao striktna dijeta koja podrazumeva 0-20 g ugljenih hidrata tokom dana
Umerena dijeta – podrazumeva 20-50 g ugljenih hidrata
Slobodna dijeta – podrazumeva 50-100 g ugljenih hidrata dnevno.
PRIMER JELOVNIKA
Prvi dan
Doručak: Omlet sa jajima i sveža salata
Ručak: Grilovano meso i salata
Večera: Losos na maslinovom ulju i povrće
Drugi dan
Doručak: Slanina sa jajima
Ručak: Hamburger sa povćem, bez peciva
Večera: Jogurt sa šakom bobičastog voća i badema
Treći dan
Doručak: Omlet sa povrćem
Ručak: Salata od morskih plodova
Večera: Grilovano meso sa povrćem
Četvrti dan
Doručak: Omlet sa povrćem
Ručak: Kuvano povrće i komad ćuretine
Večera: Goveđa šnicla i sveža salata
Peti dan
Doručak: Jaja sa sirom
Ručak: Pečeni batak sa malo maslinovog ulja
Večera: Prženi komadići svinjetine sa povrćem
Šesti dan
Doručak: Kuvana jaja i sveža salata
Ručak: Jogurt sa šakom bobičastog voća i šakom oraha
Večera: Ćufte od mesa i kuvano povrće
Sedmi dan
Doručak: Jaja sa slaninom i salata
Ručak: Spanać i pileće belo meso
Večera: Goveđa šnicla i salata