Obolelim od gihta potreban je jednostavan jelovnik koji se sastoji pretežno od pasiranih namirnica jer se one lako vare. Ishrana podrazumeva izbegavanje belančevina životinjskog porekla.
Upala zglobova, naime, često nastaje zbog prekomernog unosa hrane bogate purinom, a pogoršava se alkoholnim pićima. Nakon toga, dolazi do porasta urata u krvi i rizika od bubrežnih kamenaca i gihta. Teškoće nastaju kada količina mokraćne kiseline u krvi prelazi granicu normale, nakon čega dolazi do upale sa otokom, crvenilom i bolom.
U ishrani bi trebalo dati prednost namirnicama koje se mogu jesti sveže. Prilikom pripreme hrane trebalo bi paziti na to da se jelo priprema što brže, sa što manje kuvanja, najbolje na žaru, roštilju ili na pari.
Pored ishrane bez purina, preporučuje se izbegavanje alkoholnih pića, povećan unos tečnosti – bar tri litra dnevno, i smanjenja telesne težine. Ako sve to nije dovoljno, koriste se lekovi za blokiranje stvaranja purina i ubrzavanje izlučivanja mokraćne kiseline putem bubrega.
Prvi dan
Doručak: topla limunada, svež sir bez mnogo masnoće, hleb.
Ručak: morska riba, kompot od jabuka.
Večera: griz sa mlekom sa niskim procentom masti, bareni karfiol, kruške.
Drugi dan
Doručak: integralne pahuljice, jabuka.
Ručak: pire krompir sa dinstanim patlidžanima (lososom ili pastrmkom), zelena salata.
Večera: pečena paprika u sosu od paradajza, kuvani krompir, kompot od krušaka.
Foto: Profimedia
Treći dan
Doručak: čaj od šipka, meko kuvano jaje, hleb.
Ručak: šargarepa i praziluk, mlade tikvice sa jajetom.
Večera: kiselo mleko, kompot od kruške.
Četvrti dan
Doručak: malomasno mleko, hleb, pomorandža.
Ručak: griz sa listom peršuna, testenine sa sosom od paradajza, zelena salata.
Večera: voćna salata od pomorandži, jabuka, krušaka i šljiva.
Peti dan
Doručak: omlet sa svežom paprikom i paradajzom, hleb, mineralna voda.
Ručak: mlinci sa sirom, zelena salata.
Večera: knedle od šljiva, limunada ili mineralna voda.
Preuzeto: srbijadanas.com