Da li imate običaj da užinate?
Susi Burel, dijetetičarka iz Australije, kaže da je to odlična stvar, pogotovo ukoliko planirate da smršate.
Međutim, to ne znači da za užinu treba da pojedete bilo šta.
Verovali ili ne, ali ukoliko izaberete pogrešne namirnice, može da se dogodi baš suprutno – ili nećete uopšte smršati, ili ćete se čak i ugojti.
Ključna stvar koju treba da zapamtite kada su u pitanju međuobroci jeste da to treba da budu manje količine hrane koje će nas zasititi dva-tri sata, odnosno do većeg obroka – kaže ona.
Prema njenim rečima, najbolje je da za užinu, odnosno između obroka, jedemo neku od ovih kombinacija:
1. Grčki jogurt sa šumskim voćem
Kalcijum iz grčkog jogurta i antioksidansi iz bobičastog voća su “nutritivna kombinacija iz raja”. Jogurt ima malo šećera, redukuje nivo šećera u krvi, a voće ima malo kalorija i puno vlakana.
2. Pečena leblebija ili bob
Odlična užina koja ima malo kalorija, puno vlakna i puno proteina. Suzi kaže da vam ne treba velika količina da se zasitite, dovoljna je jedna šaka.
3. Energetske pločice od orašastih plodova
Smanjiće apetit, regulisati nivo šećera u krvi, a držati vas sitima.
4. Sir i krekeri
– Sir je nutritivno bogat, ima puno proteina, kalcijuma i magnezijuma. Kada ga spojite sa ugljenim hidratima, odnosno krekerima od celih žitarica ili krekera dobijete odlično balansiranu užinu – kaže dijetetičarka.
Ona je otkrila i da jednu namirnicu mnogo obožavaju da grickaju između obroka, a nikako nije dobar izbor.
U pitanju su pirinčane galete.
– Oni su čisti ugljeni hidrati i samo deset krekera je isto kao i da ste pojeli dva parčeta hleba. Ako pojedete celo pakovanje, unećete više od 100 grama ugljenih hidrata. Podići će se nivo šećera u krvi, a onda će kasnije naglo pasti – kaže Burel.
Njen savet je da, ukoliko ipak želite da ih jedete kao užinu, uz njih obavezno pojedete i neki izvor proteina.
Preuzeto: 24sedam
Foto: pixabay.com