Sastojci:
- 1 velika dimljena svinjska butkica (1.5–2 kg)
- 5-6 većih krompira
- 3-4 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 2 kašike svinjske masti ili ulja
- 1 kašika suve začinske paprike
- 1 kašika meda
- 1 kašičica mlevenog bibera i kašičica bibera u zrnu
- 2 lovorova lista
- 100 ml tamnog piva ili supe od butkice
- Suvi biljni začin ili so po potrebi
Priprema:
Ako je butkica vrlo suva ili previše slana, potopite je u hladnu vodu dva-tri sata pre pripreme. Zatim je stavite u lonac sa vodom da ogrezne, dodajte prepolovljen crni luk, beli luk (celu glavicu presečenu na pola), biber u zrnu i lovorov list. Kuvajte 45 do 60 minuta na tihoj vatri da meso omekša.
Krompir i šargarepu oljušti i isecite na krupne komade. Crni luk isecite na režnjeve ili krupne polumesece. Sve to začini sa malo soli (oprezno), dosta bibera, suvom paprikom, kašičicom masti i promešaj u velikoj činiji.
U veliki pleh stavite prvo povrće. Izvadite butkicu iz supe i položite je preko povrća. Premažite butkicu sa mešavinom masti, mlevenog bibera i suve paprike. Po želji, nalijte 100 ml tamnog piva ili tečnosti od kuvanja oko povrća. Dodaj grančicu ruzmarina ili timijana za aromu.
Pokrij aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko sata i po. Zatim skinite foliju, premažite butkicu medom, pojačajte temperaturu na 220 i pecite još 20-30 minuta da dobije hrskavu koricu. Povrće će se u međuvremenu zapeći u aromatičnim sokovima.
PRIJATNO!