Sastojci:
Za koru:
• 10 belanaca srednje veličine
• 250 g šećera
• 1 kašika limunovog soka
• 2 kašike brašna
• 1 kašičica praška za pecivo
• 200 g seckanih oraha
• 100 g suvog grožđa
Za fil:
• 10 žumanaca
• 100 g šećera u prahu
• 200 g otopljene čokolade
• 250 g putera
• 500 ml mleka
• 50 g šećera
• 1 kašika gustina
• 1 kesica pudinga od vanile (od 40 g)
• 1 kesica šlaga od vanile
Za dekoraciju:
• 250 ml slatke pavlake
• malo seckanih oraha i čokolade, po želji
Priprema:
Belanca i limunov sok dobro umutite i postepeno dodajete šećer. Suvo grožđe potopite u vodu i malo ruma, pa ocedite i sitno iseckajte. Dodajte im brašno i prašak za pecivo, pa promešajte. U orahe dodajte suvo grožđe sa brašnom i promešajte. U tu smesu ubacite i malo šnea, sjedinite, pa dodajte i ostatak šnea i laganim pokretima sve sjedinite. Smesu sipajte u pleh dimenzija 42 × 34 cm, koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 160° C 15-20 minuta. Ohladite, pa po dužini isecite na tri jednaka dela, ostavite papir na koricama jer će vam posle poslužiti da ih lakše prinesete na tacnu dok budete slagali kolač. U mleko sipajte 50 g šećera, zatim u posudi pomešajte puding i gustin, pa sipajte dve kutlače mleka i lepo promešajte. Ostalo mleko sa šećerom stavite da proključa. U ključalo mleko dodajte razmućeni puding i na srednje jakoj vatri kuvajte dok se puding ne zgusne. Ohladite ga. Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa ih skuvajte na pari, nakon 3-4 minuta kuvanja na tihoj vatri, uzmite mikser i nastavite da mutite dok ne posvetle. Ohladite ih. U ohlađena žumanca dodajte puding i mikserom kratko sjedinite. Puter, omekšan na sobnoj temperaturi kratko mutite, pa mu dodajte dve trećine fila, sjedinite, pa dodajte i otopljenu čokoladu, sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena. U preostalu trećinu fila dodajte šlag (prah iz kesice) i mutite dok se malo ne zgusne. I tu smesu stavite u frižider na sat vremena. Kada se ohladi kratko umutite čokoladni fil i slažite tortu. Na tacnu stavite jednu koru, premažite sa malo žutog fila, zatim debeli sloj čokoladnog fila, pa ide kora i ponavljate postupak dok ne potrošite sastojke. Na kraju je celu je premažite čokoladnim filom. Tortu stavite u frižider na pola sata, pa je ukrasite umućenim šlagom.
Prijatno!