Dobra saradnja sa nemačkom manjinom

Izaslanik Vlade Nemačke Hartmut Košik  i Nj.E. Aksel Ditman, ambasador SR Nemačke u  Srbiji,  posetili su Sombor i sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović i njenim saradnicima razgovarali o zajedničkim projektima lokalne samouprave, somborskog Humanitarnog udruženja Nemaca „Gerhard“ i Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine.

I Domaćini i gosti sastanak u Somboru su ocenili kao izuzetno značajan za obe strane.

„Grad Sombor u saradnji sa HUN „Gerhard“ i  sa Savetom nemačke nacionalne manjine realizuje projekat  koji se odnosi  na uvođenje bilingvalne nastave u predškolsko i osnovno obrazovanje.

Pokrenuli smo i  inicijativu o realizaciji projekta  rekonstrukcije Grašalković palate,  što bi omogućilo  otvaranje Nemačkog kulturnog centra  i u okviru njega otvaranje muzeja Podunavskih Švaba i  Geteovog  instituta.

Naše inicijative gosti su rado prihvatili i ukazali  na potrebu uspostavljanja veće privredne  saradnje i  prisustva nemačkih kompanija na teritoriji grada Sombora“, kazala je gradonačelnica Sombora.

Košik se zahvalio na srdačnom dočeku i potvrdio saradnju u realizaciji zajedničkih projekata.

„Mi znamo da ovde već postoji veoma dobra, otvorena i iskrena saradnja između nemačke manjine i grada Sombora. Podržaćemo projekte i u  oblasti prosvete i  u oblasti kulture. Na realizaciji projekata u oblasti kulture intenzivno ćemo sarađivati i u narednom periodu odlučićemo da li ćemo ih realizovati preko državnih ili nedržavnih ustanova“,  rekao je Košik.

Nj.E. ambasador  Ditman, je istakao da je dolazak Košika u Sombor znak da lokalna samouprava  igra veliku  i  značajnu ulogu u odnosu na život nemačke nacionalne manjine  u Somboru.

„Gradonačelnica   nas je u više navrata ugostila i mi već imamo značajnu saradnju. Sombor ima veliki potencijal, divan je grad i ja sam rado ovde. Nakon ovih razgovora o projektima  razmislićemo i odlučiti  o konkretnim koracima koje treba preduzeti“, istakao je ambasador Ditman.

Sa Košikom  i  Nj.E. Ditmanom bili su i Matijas Šikorski, referent za politička pitanja u  ambasadi Nemačke, Laslo Gence Mandler, predsednik Nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine  u Srbiji i Anton Bek, predsednik HUN „Gerhard“ i predsednik Izvršnog odbora nemačkog nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali i saradnici gradonačelnice: Antonio Ratković, zamenik, članovi Gradskog veća – Goran Milić, za oblast međunarodne saradnje, Silard Janković, za oblast nacionalnih manjina, Nemanja Sarač, za oblast kulture, pomoćnik gradonačelnice Branislav Svorcan i Mihael Plac, šef Odseka za lokalni ekonomski razvoj Odeljenja za privredu Gradske uprave grada Sombora – navodi se u dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave grada Sombora.

Be the first to comment

Leave a Reply