fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Dobre navike rešavaju problem

Opstipacija (zatvor) svakodnevno postaje sve veći problem ogromnog broja populacije. Zdravstvene statistike pokazuju da svaka treća osoba na planeti pati od poremećaja pražnjenja creva. Iako je ova tema u poslednjih nekoliko godina jedna od najaktuelnijih u medijima, i dalje je većina ljudi doživljava kao tabu.

Ljude je sramota da priznaju da se suočavaju sa ovim problemom ili ga, pak, ne doživljavaju dovoljno ozbiljno da bi mu posvetili pažnju.Zatvor se manifestuje kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Pod opstipacijom se podrazumeva manje od tri stolice nedeljno, dok je raspon normalnog pražnjenja creva od dva-tri puta dnevno, do jednom u dva dana.

Osećaj nadutosti i napetosti u donjem delu stomaka, bolovi i otežana defekacija, neki su od pratećih simptoma ovog stanja. Ipak, najveći problem neredovnog pražnjenja creva je to što se otpadni crevni sadržaj suviše dugo zadržava u organizmu. U tom slučaju, toksični produkti koji su pripremljeni za izbacivanje, ponovo se resorbuju i ostavljaju negativne posledice u vidu intoksikacije celokupnog organizma.

Gotovo da ne postoji osoba koja se makar jednom u životu nije suočila sa ovim zaista neprijatnim problemom. U većini slučajeva, to kratko traje i ne zahteva dodatne analize i lečenje. Ipak, ponekad se u osnovi krije neki ozbiljniji problem, pa je veoma važno da se uzroci prepoznaju na vreme, kako bi se lakše odredila terapija. 

Uzroci nastanka opstipacije
Zatvor može da bude izazvan različitim faktorima – spoljnim i unutrašnjim. Kada se govori o spoljnim uzrocima, prvenstveno se misli na lošu ishranu, baziranu na industrijskim namirnicama i hrani osiromašenoj vlaknima. Prejedanje, manjak fizičke aktivnosti, smanjen unos vode, jedenje noću, konzumiranje napitaka uz obrok… sve ovo spada u spoljne uzročnike opstipacije.

Sa druge strane, zatvor može da bude simptom nekog unutrašnjeg poremećaja u organizmu (bolesti organa za varenje, metaboličke bolesti, endokrini poremećaji, psihogeni poremećaji – kao što je, na primer, depresija…).

Da li su laksativi rešenje?
Upotreba pomoćnih sredstava za pražnjenje creva ima trenutan efekat, ali na duge staze stvara zavisnost i samo pogoršava celokupno stanje, jer telo zaboravlja kako samo da pokrene creva. Dakle, creva koja su ionako bila lenja, postaju to još više. Osim toga, laksativi mogu da dovedu i do upale trbušne duplje i krvarenja.

Saveti za prevenciju opstipacije:

– Ujutru, odmah nakon buđenja, popiti čašu-dve mlake vode, a zatim pojesti porciju svežeg voća.
– Doručak jesti sat vremena nakon buđenja.
– Doručak treba da obiluje složenim ugljenim hidratima (žitarice).
– Nakon doručka, napraviti tri-četiri sata pauze do sledećeg obroka.
– Vodu ne piti minimum tri sata nakon jela.
– Ne mešati proteine i ugljene hidrate u jednom obroku (na primer, meso i hleb).
– Piti šest do osam čaša vode dnevno, ali isključivo 10-15 minuta pre jela.
– Kafu ne piti nikada nakon obroka, jer usporava proces varenja.
– Svakodnevno jesti sirove semenke lana, susama i bundeve.
– Povrće jesti svakodnevno, i to u sirovom stanju ili, pak, kratko obareno (na pari – prednost dati: karfiolu, brokoliju, kupusu, prokelju).
– Mahunarke (pasulj, soja, sočivo…) jesti bar dva-tri puta nedeljno, ali bez mesa.
– Ne večerati nakon 18 časova.
– Večera treba da bude bazirana na laganim, lako svarljivim namirnicama (žitarice, voće).
– Ustajati što ranije.
– Svakodnevno provesti na svežem vazduhu minimum sat vremena u brzoj šetnji, ili se baviti nekim drugim fizičkim aktivnostima, u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem.

Predlog doručka punog vlakana
Potrebno je:
– deset kašika ovsenih pahuljica
–  tri brazilska oraha
– kašika mlevenih semenki lana, susama i bundeve
– tri suve šljive
– tri suve kajsije
– kašika suvog grožđa
– dve kašike pšeničnih klica (može i bez njih)
– cimet
– kakao

Priprema:
Suvo voće uveče potopiti u pola šolje vode. Ujutru pomešati
pahuljice sa iseckanim suvim voćem, mlevenim semenkama,
iseckanim brazilskim orasima i ostalim sastojcima. Sve preliti vodom u kojoj je odležalo suvo voće. Ostaviti da odstoji minimum 15 minuta, da se pahuljice natope.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: