Dobrobiti crvenog luka

Sve vrste luka su veoma zdrave, bogate antioksidansima, flavonoidima, sumpornim jedinjenjima i vitaminom C, dok crveni luk nudi neke posebne dobrobiti.

Više crvenog luka u ishrani, i njegova svakodnevna konzumacija, godi opštem zdravlju. Postoje pokazatelji da ona može da poboljša vaše kardiovaskularno zdravlje, pa čak i smanji rizik od nastanka nekih vrsta raka. Pri tome treba imati na umu da je bolje konzumirati sirov crveni luk nego termički obrađen, zato što sirov sadrži više sumpornih jedinjenja, koja povoljno deluju na zdravlje.

Crveni luk sadrži selen, koji doprinosi jačanju imunog sistema i podstiče njegov rad. Luk ima antiupalna svojstva, koja pomažu da se ublaže neki simptomi astme.
Supstance koje sadrži crveni luk doprinose aktiviranju dva moćna antioksidansa u organizmu, glutationa i superoksid-dismutaze. Oni, sa svoje strane, podstiču razne putanje eliminisanja toksičnih materija iz organizma.
Crveni luk sadrži flavonoide (odgovorne za njegovu boju) koji pomažu zdravlju srca. Sadrži organska jedinjenja sumpora,  tiosulfinate, koji deluju kao prirodni razređivači krvi, što pomaže smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.

 

Piše: Vanja

Be the first to comment

Leave a Reply