Dobrobiti fermentisanih sireva

Fermentisani sirevi, kao što su ementaler, kamamber, mocarela i sl. sadrže određene probiotske kulture, koje ne možete naći u kapsulama probiotika, a koje veoma povoljno deluju na opšte zdravlje.

Utvrđeno je da ementaler (rupičasti švajcarski sir), sadrži probiotsku bakteriju Propionibacterium freudenreichii, za koju je nedavno istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Seulu potvrdilo da može da produži životni vek nižih organizama, kao što su gliste. Istraživači su u ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Scientific reports, napomenuli da je “moguće da mehanizmi (delovanja te bakterije)otkriveni u ovoj studiji mogu da deluju i na druge vrste, uključujući i ljude”. 
Naime, pomenuta bakterija razlaže mlečnu kiselinu (koja se stvara pri radu mišića) na tri komponente: acetat, ugljen-dioksid i propionat. Za acetat i propionat je poznato da povoljno deluju na ljudski imuni sistem. 
Za dve druge probiotske bakterije koje ementaler sadrži, Weisella koreensis i Weissella cibaria, poznato je da štite organizam od stresa, napada patogenih bakterija i ispoljavaju antiinflamatorni efekat.

Iako nisu svi fermentisani sirevi detaljno proučeni u pogledu probiotskih bakterija koje sadrže, postoje istraživanja koja ukazuju da se sirevi kao što su čedar, brijer i parmezan mogu smatrati zdravim. Naime, podaci dobijeni istraživanjima pokazuju da se konzumacija ovih sireva može povezati sa smanjenim rizikom od raka jetra, kao i nešto dužim životnim vekom. A obimno istraživanje sprovedeno na Juniverziti koledžu u Dablinu zaključilo je da su osobe koje konzumiraju dosta sira u proseku mršavije od onih koje ga ne konzumiraju. Još jedna bitna stvar koju je otkrilo ovo istraživanje je da konzumiranje sira zapravo ne podiže nivo holesterola i da su osobe koje su sprovodile ishranu sa niskomasnim mlečnim proizvodima imale u proseku viši nivo hlesterola od osoba koje su konzumirale mlečne proizvode sa normalnim sadržajem masti!

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply