Doručak je, smatraju stručnjaci, najvažniji obrok u toku dana, dok, recimo, nutricionisti smatraju da dan uvek treba započeti na isti način – jajima.
Stručnjak za ishranu, Majkl Mouzli, smatra da su jaja idealan doručak, jer pokreću metabolizam, pa samim tim i mršavimo.
– Kuvana jaja, poširana, kajgana ili ukusan omlet – sigurno će vas duže držati sitima u odnosu na žitarice ili tost – navodi i dodaje:
– Ovaj doručak ima malo kalorija i visok sadržaj visokokvalitetnih proteina, plus druge hranjive materije poput vitamina D i selena.
Za one koji jaja žele da kombinuju sa nečim, ovaj stručnjak za ishranu navodi da je punomasni jogurt odlična opcija za doručak, uz jaja.
– Odaberite običan punomasni grčki jogurt i dodajte bobičasto voće, poput kupina, jagoda ili borovnica, ili ubacite malo orašastih plodova i malo cimeta. Jaja su takođe vrlo ukusna u kombinaciji sa zelenim povrćem i parmezanom ili dimljenim lososom – objašnjava Mouzli.
Kako dalje navodi, postoje, s druge strane, neke namirnice koje bi trebalo izbegavati za doručak.
Većina žitarica je, kaže, “prebogata šećerom”, a iz istog razloga treba izbegavati peciva.
Za one koji ujutro vole da uživaju u voćnoj salati, najbolji izbor su jabuke, kruške i bobičasto voće, za razliku od manga, ananasa i dinje.