Odgovore na ova pitanja koje jabuke su najzdravije, a koje treba izbegavati, dao je u Jutarnjem programu gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić. Sudeći prema njegovim rečima, nije svejedno koju vrstu jabuka biramo.
On je analizirao 3 sorte i evo do kojih zaključak je došao:
Greni smit
Jabuka kožara
– Pogledajte jabuku kožaru. Ona je najstarija autohtona sorta, ona se ne prska. Prirodna je, nema potrebe za prskanjem. Gledajte dalje, postoji i podvrsta kožare, zove se dapsićka. Jednom sam bio na jednoj sahrani, blizu Berana, samo u tom selu blizu ta sorta rađa. Dapšići. Izuzetno hranljiva, u odnosu na greni smit je šampion sveta. Lepo i miriše. Kada su srpske majke pratile vojnike na ratište, uvek su stavljale u peškiriće i jednu jabuku – rekao je on.
Zlatni delišes
Zlatni delišes je analizirao kao sledeću sortu i rekao da bi trebalo da se pripaze ljudi koji paze na šećer u krvi, jer ova sorta jabuke sadrži mnogo šećera.
– Zlatni delišes je jabuka koja ima najveći procenat šećera, 16 odsto, zato sam svojevremeno pekao rakiju od nje. Goji, ne smete dnevno pojesti više od dve, imaju oko 200 kalorija – kaže doktor. Poređenja radi, jedno parče hleba ima 100 kalorija!
Kada je najbolje jesti jabuke, zavisi od organizma do organizma.
– Zavisi koji tip, ako je kožara, ona za 45 minuta izađe iz želuca. Malo si sit, buji paji, i onda hoćeš da zameziš. Srbi ne treba da se brinu o tome da li će u toku zime biti snabdeveni vitaminima i mineralima. Bez citrusa možemo, ali nam je jabuka neophodna, ima vitamine A, C, E i selen. Božje je voće! Jedite jabuke i ne brinite za zdravlje. Mogu da se jedu ujutru, pre doručka, a ja voće večeram. Moram da vam kažem, ujutru vam voće daje fruktozu, ona je mentalni katalizator, sprema nas za posao – rekao je prof. dr Perišić.
Preuzeto: Srbija Danas
Foto: Profimedia