Sastojci:
Za njoke:
- 500 g skuvanog i očišćenog belog krompira, toplog
- 1 kašičica soli
- 300 g brašna T400
- 1 jaje
Za sos:
- nekoliko kašika devičanskog maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 kašika arabiata soka
- Po ukusu origano,
- po ukusu bosiljak
- 125 g sveže mocarele
- malo rendanog parmezana
- sveži bosiljak ili peršun za posipanje
Priprema:
Ceo krompir skuvajte, prohladite pa oljuštite. Isecite ga na delove i ostavite 10-ak minuta da se dodatno prohladi. Ne treba da bude vreo, a ni hladan. U velikoj činiji ili na radnoj površini, pomešajte brašno i so. Krompir isitnite kroz presu preko brašna. Viljuškom a zatim prstima sjedinite krompir i brašno tako da smesa bude rastresita i mrvičasta. U sredini napravite udubljenje pa dodajte jaje i viljuškom razmutite koliko je moguće uz dodavanje testa. Zatim, postepeno rukama sjedinite svo preostalo brašno, ali vodite računa da ne mesite previše ni prejako ni predugo.
Podelite testo na nekoliko jednakih delova pa od svakog uz dodavanje brašna formirajte dugačak valjak. Isecite na komade veličine 3 cm. Prevlačite komadiće brašna preko pobrašnjene daske za njoke na dole. Rasporedite njoke u jednom sloju na pobrašnjenoj radnoj površini. Kuvajte ih u slanoj kipućoj vodi nekoliko minuta. Kada isplivaju na površinu, gotove su. Nemojte kuvati celu količinu odjednom, najbolje je da skuvate iz nekoliko puta.
Za to vreme pripremite sos. Na malo maslinovog ulja propržite crni i beli luk pa dodajte arabiata sos. Promešajte, začinite po ukusu i ostavite da provri. Neka se krčka nekoliko minuta pa sklonite sa vatre, dodajte skuvane njoke, dobro promešajte. Preko stavite komadiće mocarele i malo parmezana pa zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Da fino porumeni biće potrebno 25-30 minuta.
Prijatno!