Torta kraljice Marije
Sastojci:
Za koru:
• 7 belanaca
• 150 g maslaca
• 1 kesica vanil šećera
• 70 g brašna
• 150 g mlevenih oraha
• 150 g šećera
Za fil:
• 7 žumanaca
• 150 g šećera u prahu
• 2 kesice vanil šećera
Za preliv:
• 150 g šećera
• 4 kašike mleka
• 150 mlevenih oraha
• 50 g maslaca
• 100 g seckanih oraha
Priprema:
U činiji umutite čvrst sneg od belanaca. Posebno umutite omekšali maslac sa šećerom, pa postepeno dodajte brašno, orahe i vanil šećer. Kada dobijete ujednačenu smesu, lagano dodajte belanca kašiku po kašiku sve vreme muteći. U podmazani okrugli pleh izlijte dobijenu smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Za to vreme, žumanca umutite sa vanil šećerom i šećerom u prahu, pa to prelijte preko pečene kore i vratite da se suši, u rerni koju ste smanjili na 100 C oko 15 minuta. Da biste bili sigurni da je dobro pečena zabodite čačakalicu, koju kada izvučete treba da bude čista.
Za preliv, na umerenoj vatri rastopite šećer i maslac sa mlekom, pa na kraju dodajte mlevene orahe. Smesu prelijte preko pečene torte, a kada se ohladi pospite ravnomerno sa seckanim orasima.
Prijatno!