Sladoled je hladan desert, napravljen od mlečnih proizvoda, kao što je zgusnuto mleko, kombinovano sa veštačkim ukusima i zaslađivačima, kao što je šećer. Ova mešavina se prilikom hlađenja meša da bi se izbeglo formiranje kristala leda.
Zanimljivosti u vezi sa sladoledom:
– Upalu grla od sladoleda uglavnom dobijaju oni kojima je grlo već napadnuto bakterijama.
– Sladoled se u Rusiji više jede zimi nego leti, jer je visoko kaloričan.
– Poznati su slučajevi nekih poslastičara koji su u sladoled dodavali antibiotike, da bi sladoled bio bakteriološki ispravan, a to može biti veoma opasno za one koji su alergični na antibiotike
Rashladiće vas i obradovati na ovoj vrućini, van svake sumnje. Ima samo tri sastojka, osvežavajući je i zdrav, bez ikakvih veštačkih dodataka.
Potrebno vam je:
- 1-2 šolje malina, može i drugo voće: jagode, borovnice, banane…
- 1 šolja grčkog jogurta;
- 1 kašikica meda ili sitne čokolade (po želji).
Priprema:
Prvo je bitno da voće (u ovom slučaju maline) prethodno ostavite nekoliko sati u zamrzivač da se zamrznu, najbolje preko noći. Zatim, smrznute maline, jogurt i med ubacite u blender i meljete dok ne dobijete glatku masu (otprilike 1 minut). Ako masa nije dovoljno čvrsta i nema još uvek konzistenciju sladoleda, ostavite je još 10-20 minuta u zamrzivač, pa poslužite sladoled.
Piše: Vanja