Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Domaći sok koji izbacuje šlajm iz dečijih pluća: Dovoljna je jedna čašica dnevno, po receptu naših baka

Dete

Ovaj recept je za decu koja danima kašlju i iz pluća im se čuje blago “škripanje”. Naime, jedna čašica ovog soka će pomoći da se oslobode šlajma i da osnaže imunitet.

Potrebno je: 1 šolja oljuštenog ovasa (ima ga u prodavnicama zdrave hrane), 1 šolja šećera, 1 šolja vode.

Priprema: Ovas operite pa opran stavite u jednu šerpicu zajedno sa šoljom vode i šoljom šećera (zapremina šolje 200 ml). Pustite neka smesa prokuva i vri par minuta. Najbolje je da kuvate uvečer i da ostavite da smesa odstoji do ujutru.

Ujutru procedite ovas.

Primena: Svako jutro na prazan želudac dajte detetu po jednu rakijsku čašicu ovog soka i tako punih 40 dana. Zatim napravite pauzu od 15 dana, pa opet dajete sok svako jutro narednih 40 dana.

Dete će izbaciti šlajm iz organizma i povratiće izgubljeni imunitet.

Bitno je da ne preskačete dane, da dete svako jutro popije ovaj sok i da se držite termina od 40 dana primene, pa odmor od 15 dana pa opet 40 dana ispijanja soka.

Kada jednom prođete ovu kuru sa detetom, više nećete imati potrebe jer dete neće biti toliko sklono prehladama i virusima.

Ovas ili zob jedni smatraju stočnom hranom, a drugi hranom bogova. Naučnici su otkrili dobrobiti ove žitarice koja leči bolesti i pomaže pri odvikavanju od pušenja.

Rusi se kunu u zdravstvene dobrobiti ovasa. Za jačanje imuniteta oni koriste narodni napitak – ovseni kiselj.

Hipokrat je koristio ovseni čaj za poboljšanje imuniteta i podsticanje probave:

U 200 mililitara vode stavite šaku zobi (ovas) i kuvajte kratko pa zasladite sa medom.

Francuski lekar Žan de Sen- Katerin doživeo je 120 godina zahvaljujući ovoj žitarici. Savremena istraživanja su potvrdila da ovas ima u svom sastavu većinu mikroelemenata i vitamina, koje sadrži majčino mleko.

Lekari i dalje preporučuju ovsenu kašu kao osnovni doručak za decu i starije ljude jer nabdeva organizam energijom i pojačava imunitet.

Ovas u zrnu ima u svom sastavu puno belančevina, amino-kiselina, eteričnih ulja, vitamina A, S, V i K, cinka, kalijuma, magneziuma, gvožđa, hroma, fosfora, flora i joda. Osim toga, on sadrži amide antranilove kiseline, koji sprečavaju razvoj malignih ćelija u debelom crevu.

Polifenoli, koji se takođe nalaze u zobi, blagotvorno utiču na rad jetre i podstomačne žlezde, a tireostatin – na funkcionisanje štitne žlezde.

Ovas stimuliše metabolizam, poboljšava probavu, izbacuje iz organizma toksine i deluje kao blagi diuretik.

U narodnoj medicini ovas se koristi u lečenju bolesti želudačno-crevnog trakta, gastritisa, pankreatitisa, holecistitisa, anemije, šećerne bolesti, astme, ekzeme, oboljenja bubrega i zglobova.

Preuzeto: Srbija Danas

Foto: Pixabay

Tagovi:
Pročitajte još: