Kako je ujutru nivo insulina, odnosno njegovo lučenje najaktivnije tada je i naš metabolizam najsnažniji/najubrzaniji. Kvalitetan doručak bi trebao da sadrži belančevine, masti i složene šećere (cerealije, integralne hlebove itd). Idealno vreme za ovaj najvažniji obrok je do 11h ili najkasnije 2h nakon buđenja. Tada je najbolja iskoristivost nutrijenata.
Unos hrane od složenih ugljenih hidrata i proteina koji se sporije vare, stvaraju dobro raspoloženje,veće mentalne sposobnosti i bolju koncentraciju.
U skladu sa tim, danas preporučujemo
SMUTI ZA DOBRO JUTRO
Sastojci:
banana
bademovo mleko
šaka badema
šaka urmi
Sve sastojke izblendati i po želji ukrasiti nekim svežim ili koštunjavim voćem, kokosom itd.Napomena: količina bademovog mleka koju ćete upotrebiti odrediće gustinu smutija u skladu sa vašim ukusom.
Uživajte u vašem obroku!
Doručak za vas pripremila: NATAŠA TODOROVIĆ
(menadžer u gastronomiji; sertifikovani nutricionista)