Izgleda da ugljeni hidrati koji se obično preporučuju za doručak nekima ne pomažu da održe željenu težinu. Istraživanje Univerziteta Konektikat pokazalo je da doručak koji sadrži jaja pomaže da skinemo suvišne kilograme.
Ako je verovati ovom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u uglednom časopisu “Nutrition Research”, doručak bogat proteinima (ali i mastima) – konkretno, kada se u doručak uvrste tradicionalna kuvana jaja ili kajgana – smanjuje osećaj gladi i doprinosi da se kasnije tokom dana unosi manje kalorija!
Istraživači su otkrili da muškarci koji dan počnu jajima za doručak unesu značajno manje kalorija kad im se ponudi da za ručak jedu koliko žele, za razliku od muškaraca koji za doručak pojedu obrok iste energetske vrednosti u vidu peciva bogatih ugljenim hidratima.
Ovo ispitivanje, koje je poredilo efekte dva prosečna američka doručka, pokazalo je da “doručak bogat proteinima pomaže u kontroli osećaja gladi”. (Trebalo bi na ovo dodati da je doručak koji sadrži jaja takođe i doručak bogat mastima, jer ih ima dosta i u kuvanim, a posebno u prženim jajima.) Ovo se slaže sa rezultatima nekih ranijih istraživanja, koja su pokazala da gojazne osobe, koje pokušavaju da smanje težinu pomoću neke redukcione dijete, gube 65 odsto više težine i osećaju da imaju više energije ako za doručak, umesto peciva, jedu jaja.
Preuzeto: Zdravahrana.com