Ovih dana je na Beverli Hilsu održana godišnja konferencija Instituta Minken. Glavno pitanje bilo je – možemo li doživeti stotu.
To je bio naslov panela koji je ispunio salu do poslednjeg mesta. Panelisti su raspravljali o tome kako bi se ljudima moglo pomoći da žive zdravije i duže.
Poduzetnik Peter Diamandis otkrio je šta on radi na tom planu: diže tegove, daje prioritet proteinima u svojoj ishrani, pokušava da spava najmanje osam sati noću i uzima rapamicin, kvercetin i berberin.
Nakon što je to čuo, istraživač “plavih zona”, delova sveta s najvećim koncentracijama stogodišnjaka, Dan Butner, obratio se publici i rekao da postoje tri namirnice koje su temeljne za dugovečnost.
Pasulj je bogat proteinima i suzbija želju za grickalicama
“Ako želite uzimati neki dodatak ishrani, pojedite oko 80 zrna crnog pasulja dnevno”, tvrdi Butner.
Pasulj je izdašna i jeftina hrana bogata proteinima koja puni želudac. Ljudi koji žive u mnogim svetskim žarištima dugovečnosti daju joj prednost u gotovo svakom obroku.
Orasi su dobri za mikrobiom
Ako ne volite pasulj, ne morate očajavati. Butner tvrdi da je otkriveno kako ljudi koji jedu između 15 i 30 oraha dnevno žive otprilike tri godine duže od ljudi koji ne jedu orahe.
Orasi su omiljeni orašasti plodovi među adventistima sedmog dana iz Loma Linde, u Kaliforniji, ljudima koji žive oko deset godina duže od ostalih Amerikanaca.
Stručnjaci kažu da je jedenje orašastih plodova odlično za mikrobiom jer sadrže mnogo vlakana koja održavaju rad. Orasi, takođe, sadrže dosta linolne kiseline, omega-3 masne kiseline koja je dobra za zdravlje srca, a nema je u izobilju u drugim orašastim plodovima.
Maslinovo ulje je takođe naučno potkrepljen dodatak ishrani
Ne samo da je korišćenje maslinovog ulja povezano s boljim zdravljem srca, već postoje i dokazi da ono može direktno zaštititi zdravlje mozga, smanjujući upalu i štiteći krvno-moždanu barijeru. Nova, 30-godišnja studija na više od 90.000 ljudi širom SAD-a pokazala je da čak i samo malo maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od smrti dementnih osoba za oko 28 %, čak i ako ostatak njihove ishrane nije baš zdrav, piše Index.hr.