Na osnovu procene Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta, izvedene na osnovu poređenja sa drugim zemljama, lečenje posledica loše ishrane košta Srbiju godišnje oko milijardu dolara.
Prema proceni Instituta za javno zdravlje “Batut”, pet namirnica koje se široko konzumiraju kod nas a predstavljaju potencijalnu opasnost po zdravlje su: pekarski proizvodi (sadrže zasićene masne kiseline, transmasne kisline, šećer i so), razni keksovi (sadrže veliku količinu natrijuma, ugljenih hidrata, transmasnih kiselina), margarin (sadrži natrijum i transmasne kiseline), industrijski osvežavajući napici/sokovi (velika količina prostih šećera) i čips (kombinacija velike količine soli, ugljenih hidrata i masti).
Na osnovu procene Instituta za higijenu Medicinskog fakulteta, izvedene na osnovu poređenja sa drugim zemljama koje izdvajaju sredstva za lečenje koja su u velikoj meri izazvana pogrešnom ishranom (a u njih spadaju oboljenja srca i krvnih sudova, rak i dijabetes), može se zaključiti da neznanje o tome šta je zdrava a šta nezdrava ishrana košta naš zdravstveni sistem više od milijardu dolara godišnje….
Preuzeto: Zdravahrana.com