Novo istraživanje koje su obavili iranski istraživači pokazalo je da redovna konzumacija đumbira popravlja mnoge pokazatelje karakteristične za dijabetes, uključujući nivo šećera u krvi, insulin i trigliceride.
Istraživači Teheranskog univerziteta su uključili 70 pacijenata obolelih od dijabetesa u istraživanje o tome kako redovna konzumacija đumbira utiče na nivo šećera, na pokazatelje upala i masnoće u krvi. Učesnici su podeljeni na dve grupe, od kojih je jedna uzimala 1,6 g đumbira svakodnevno, a druga je uzimala 1,6 g placebo tabletu. Pre i po završetku ispitivanja uzete su analize da se odrede masnoće u krvi, nivo šećera u krvi, faktor alfa nekroze tumora, prostaglandini E i C reaktivni protein (pokazatelj upalnih procesa niskog intenziteta).
Na kraju su istraživači utvrdili da su pacijenti koji su koristili đumbir imali znatno niži nivo sledećih parametara: niža glukoza u krvi ujutru pre jela, niži insulin, niži ukupni holesterol, niži inflamatorni pokazatelj C reaktivni protein i prostaglandin E2. Pacijenti koji su koristili đumbir takođe su imali i niži nivo glikoliziranog hemoglobina, koji pokazuje koliko šećer oštećuje krvna zrnca, kao i manju rezistenciju na insulin.
I sve to je postignuto sa količinom đumbira koja odgovara četvrtini kafene kašičice đumbira u prahu!
“Đumbir je poboljšao osetljivost na insulin i neke masnoće u krvi, smanjio C reaktivni protein i prostaglandin E2 kod pacijeneta sa dijabetesom tip 2. Zato se đumbir može smatrati efikasnim tretmanom za sprečavanje komplikacija dijabetesa”, napisali su istraživači u zaključku.
Preuzeto: Zdravahrana.com