E-cigarete su velika laž: Njihovim konzumiranjem postoji opasnost od mnogobrojnih bolesti

Elektronske cigarete opasnije su nego što se mislilo. U SAD se istražuje stotinak misterioznih bolesti pluća i njihova moguća povezanost sa upotrebom e-cigareta.

Veliki broj obolelih, tinejdžera i mladih hospitalizovan je, neki od njih su i na intenzivnoj nezi i aparatima za disanje. Američke zdravstvene službe potvrdile su 31 slučaj, a nekoliko desetina se još istražuje. Kako javljaju agencije, zasad nije poznato hoće li se pacijenti u potpunosti oporaviti.

Bolnice širom SAD dobile su smernice da obrate posebnu pažnju na tu tešku i potencijalno opasnu povredu pluća, čiji simptomi uključuju otežano disanje, manjak daha i bol u prsima. Neki su pacijenti u bolnicu primljeni i sa temperaturom, kašljem, povraćanjem i dijarejom.

LAŽNA REKLAMA

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) radi na otkrivanju uzroka ovih slučajeva, koji su potvrđeni u Kaliforniji, Ilinoisu, Indijani, Minesoti i Viskonsinu i za koje nemaju sumnje da su povezani su sa e-cigaretama. Jedino što lekarima nije jasno jeste da li je zaraza povezana sa uređajem ili onim što se kroz njega udiše, piše Vašington post.

Zabranjene u San Francisku

Krajem juna San Francisko, grad koji je najveći proizvođač elektronskih cigareta u SAD, prvi je koji je zabranio njihovu prodaju. Zvaničnici kažu da je prodaja u tom gradu zabranjena u prodavnicama, ali i preko interneta, pa je i poručivanje na taj način nelegalno.

Popularnost elektronskih cigareta poslednjih godina veoma je porasla, uprkos činjenici da je Svetska zdravstvena organizacija nedavno izdala dramatično upozorenje da e-cigarete ubijaju u najmanju ruku kao one prave, o čemu je Srpski telegraf opširno pisao.

S druge strane, proizvođači i trgovci e-cigarete reklamiraju kao “zdravu alternativu pušenju” i tvrde da sadrže samo tečnost s nikotinom, dok klasične cigarete imaju još mnogo drugih sastojaka, mahom štetnih.

SVE JE JASNO

Onkolog dr Slobodan Čikarić za naš list je naveo da je potpuno saglasan sa rezultatima istraživanja koje je nedavno sprovela SZO, te smatra da su e-cigarete, kao i regularne, odgovorne za maligna oboljenja.

80 ODSTO TUMORA PLUĆA NASTAJE KAO POSLEDICA KONZUMIRANJA DUVANA

– Duvanski dim sadrži u sebi oko 70 kancerogenih agenasa, odnosno egzogenih faktora, koji izazivaju maligna oboljenja. To je dobro poznata stvar i nema dileme među stručnjacima da je to tako. Duvanska industrija je to htela da zakamuflira, te su prešli na elektronske cigarete, koje, međutim, proizvode isto tako štetne agense – navodi stručnjak.

Inače, podseća doktor, duvan je odgovoran za 30 odsto malignih tumora koji se javljaju u ljudskoj populaciji, a kada je u pitanju karcinom pluća, za čak 80 odsto tumora.

Simptomi bolesti

1. Otežano disanje

2. Manjak daha

3. Bol u grudima

4. Temperatura

5. Kašalj

6. Povraćanje

7. Dijareja

 

Preuzeto: republik.rs

Be the first to comment

Leave a Reply