Škampi u domaćoj radinosti
Sastojci:
• 1kg svežih škampa
• 2 glavice crvenog luka
• 4 čena belog luka
• 2 kašike pirea od paradajza
• 5dl suvog belog vina
• biber
• 1dl ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 1 kašičica ruzmarina
• 1 kašičica majčine dušice
• 2 kašike konjaka
• 1 šaka seckanog peršuna
• 1 kašika prezli
Priprema:
Crveni luk izrendajte, pa dinstajte na maslinovom ulju, na laganoj vatri. Nakon što luk počne da žuti, dodajte sitno seckan beli luk i pire od paradajza.
Dodajte škampe, malo promešajte i sve zalijte vinom. Kuvajte 20 minuta poklopljeno na laganoj vatri. Dodajte konjak, usitnjeni peršun, ruzmarin, majčinu dušicu i prezle. Pazite da ne preterate s prezlama, da ne dobijete pregustu smesu.
Začinite solju i biberom, pa pustite da se kuva još 5 minuta. Poslužite toplo uz domaći beli hleb i čašu ohlađenog belog vina.
Prijatno!