Pravi gubitak težine može nastati jedino pomoću pristupa čiji je cilj da isceli čitavo telo. Telo skladišti masti kada ima manjak hranljivih sastojaka, ili kada je pod stresom, pa je od suštinske važnosti da se obrati pažnja na ta pitanja ako želimo da trajno smršamo. Jedan važan element ovog pristupa su prirodni enzimi.
Kad nema dovoljno enzima, telo ne može da iskoristi hranljive sastojke koji su mu potrebni. Posledica toga je da se povećava apetit i žudnja za hranom (jer konzumirana ishrana ne donosi neophodne sastojke), što opet dovodi do povećanja telesne težine i skladištenja masti. Iako se enzimi često povezuju sa varenjem, to nije jedina njihova funkcija. Enzimi su složeni proteini koji olakšavaju na stotine raznih aktivnosti u organizmu. Oni su odgovorni za iskorišćenje vitamina i minerala, regulaciju hormona, i zdravlje imunog sistema. Enzimi takođe igraju važnu ulogu u detoksikaciji, koja je suštinska u procesu gubljenja suvišne težine. Čak i osnovne aktivnosti kao što je disanje i govor oslanjaju se na prisustvo metaboličkih enzima.
Važno je da shvatimo da danas većina ljudi ne živi na način koji podstiče ispravnu upotrebu enzima i digestivne funkcije. Mi jedemo uglavnom termički obrađenu hranu, koja se često priprema na veoma visokoj temperaturi. Visoka temperatura uništava enzime – suva toplota od 65oC a vlažna od 47oC uništava enzime u namirnicama. Mi smo takođe izloženi ekstremnim količinama stresa usled uticaja okoline i emocionalnog stresa, koji takođe ubrzano troše vitalne hranljive sastojke potrebne telu.
Česti problemi sa digestivnim sistemom kao što su otežano varenje, gorušica, vraćanje kiseline i sindrom nadražljivih creva znaci su da je vaš sistem organa za varenje izložen prevelikom stresu. Enzimi mogu da pomognu da se olakšaju svi ti problemi, kao i problemi sa umorom, nesanicom, bolovima u zglobovima i mnogo više. Što duže konzumirate hranu lišenu enzima, to će više trebati vašem organizmu da se oporavi od tog manjka, ali vremenom je oporavak ipak moguć.
Velika je pomoć organizmu ako uz svaki obrok konzumiramo neku vrstu sirove hrane koja snabdeva telo prirodnim enzimima potrebnim za varenje.
Kad u svoju ishranu redovno uključite sirove namirnice, možda će vašem telu biti potrebno nekoliko nedelja da se navikne na to. Nije neuobičajeno da se tokom tog perioda osećaju oscilacija apetita i nivoa energije. To se dešava zato što se vaše telo konačno prilagođava boljoj apsorpciji hranljivih sastojaka iz hrane, i zato što se čisti od nagomilanih toksina. Važno je da budete strpljivi i dopustite svom telu da se isceli. To je pravi put ka trajnom gubitku suvišnih kilograma.
Gde ima najviše enzima?
Namirnice koje su posebno bogate enzimima su: ananas, avokado, grožđe, papaja, kao i klice orašastih plodova i semenki. Konvencionalno gajeni poljoprivredni proizvodi su loš izvor enzima. Maksimalnu količinu enzima dobićete korišćenjem organski gajenih proizvoda.
Preuzeto: Zdravahrana.com