Činjenica je da su GMO proizvodi široko rasprostranjeni i uobičajeni, ali i da gotovo nisu obeleženi. Zbog toga je skoro nemoguće izbeći ih u potpunosti
Treba pronaći jagode koje nisu nisu estetski savršene. Ukoliko pri pritiskanju jagode, na primer, prst upadne kao u spužvu, velika je verovatnoća da je GMO. Takođe, treba izbegavati upakovane u celofan.
Oblik i veličina jagoda su pravi primer da li se radi o prirodnim ili o genetski modifikovanim.
Ako je jagoda ekstremno velika, veća od veličine šljiva, vrlo je moguće da se ne radi o prirodnom proizvodu.
Takođe, ako pritisnete jagodu, a prst vam upadne u nju, bez naznaka soka iz jagode, vrlo je moguće da se radi o genetski modifikovanim.
Voća koja se retko genetski modifikuju su: luk, ananas, grašak, mango, plavi patlidžan, kivi, dinja, kupus, slatki krompir, lubenice i pečurke, dok jagode imaju najveću tendenciju da su genetski modifikovane.