Search
Close this search box.

Evo zbog čega se gojite, a nema veze sa hranom, ni sa unetim kalorijama

gojenje

Godinama važi pravilo za skidanje masnih naslaga: ako smanjite broj kalorija u ishrani (to jest, strogo ih brojite), smršaćete. Naučnici sa Harvarda objašnjavaju zašto ovo ne funkcioniše.

Specijalista za gojaznost i docent medicine i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Harvarda Fatima Kodi Stanford ističe: “Odbacite koncept brojanja kalorija”

– Ova ideja da se težina gubi zato što se unesene kalorije ne samo da su zastarele, već se jednostavno pokazala pogrešnom – kaže dr Fatima Codi Stanford , specijalista za gojaznost i docent medicine i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Harvard. Način na koji vaše telo sagoreva kalorije zavisi od brojnih faktora, uključujući vrstu hrane koju jedete, metabolizam vašeg tela, pa čak i vrstu mikroorganizama koji žive u vašim crevima. To znači da dve osobe mogu unositi isto kalorija, ali efekat na težinu može biti potpuno suprotan.

Prema stručnjacima sa Harvarda postoje 3 glavna faktora koji utiču na to kako telo prerađuje i troši kalorije:

1. Mikrobiom creva – U crevima živi trilion organizama, a preovlađujući tipovi mogu uticati na količinu kalorija koje unosite. “Ako uzmete mikrobiotu creva od mršavih ljudi i premestite one koji imaju višak kilograma ili su gojazni, težina se može promeniti”, kaže dr Stanford. To je zato što se neke vrste mikroorganizama u crevima razgrađuju i troše više kalorija iz određene hrane nego druge vrste organizama.

3. Način ishrane – Izbor hrane takođe može uticati na količinu unesenih kalorija, i to ne samo zbog njihovog sadržaja u hrani, već i zbog količine koja je pojedena. Studija iz 2019. godine objavljena u časopisu Cell Metabolism otkrila je da prerađena hrana snabdeva telo više kalorija u poređenju sa neprerađenom hranom. U studiji je 20 ljudi (10 muškaraca i 10 žena) podeljeno u dve grupe. Svima im je ponuđena hrana sa istom količinom kalorija i istom količinom šećera, soli, masti, vlakana i mikronutrijenata. Ali postojala je jedna ključna razlika: jednoj grupi su date neprerađene namirnice, a drugoj prerađena hrana. Nakon dve nedelje, grupe su zamenile namirnice.

– Ljudi koji su jeli prerađenu hranu dobili su na težini – kaže dr Stanford. Svaka grupa je dobila hranu sa istom količinom kalorija i savetovano je da jedu onoliko koliko žele. Kada su učesnici jeli prerađenu hranu, unosili su u proseku 500 kalorija više dnevno. Unos kalorija za te iste ljude se smanjio kada su prešli na neprerađenu hranu.

Zaključak je, kako navodi doktorka – “Mozak voli zdravu hranu u njenom prirodnom obliku.”

Ukoliko nam brojanje kalroija ne može pomoći da smršamo, šta je onda ključ za skidanje viška kilograma. Naučnici sa Harvarda ističu sledeće:

Fokusirajte se na kvalitet ishrane – Kada planirate obroke, pokušajte da smanjite konzumiranje prerađene hranu koja bi mogla navesti vaše telo da konzumira više kalorija. Umesto toga birajte svežu, neprerađenu hranu, uključujući nemasno meso, integralne žitarice i puno voća i povrća u njihovom prirodnom obliku.

Redovno vežbajte – Najmanje dva sata nedeljno imajte umerenu fizičku aktivnost. Umereni intezitet nije šetnje po parku, već malo veći napor kao što je na primer penjanje na brdo, lagani džoging ili vožnja bicikla.

Redovno i kvalitetno spavajte – Loš kvalitet sna može dovesti do povećanja telesne težine, kao i do povećanog apetita. Vaše telo želi da spava noću i da ostane budno tokom dana. Tokom noći imajte 8 sati sna i znatno lakše ćete skinuti višak kilograma.

Smanjite nivo stresa – Stres može dovesti do povećanja telesne težine. Kontrolisanje stresa može vam pomoći da se oslobodite viška.

Preuzeto: Srbija Danas

Tagovi:
Pročitajte još: