Fajnenšel tajms: Srbija prva u svetu po broju stranih direktnih investicija

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija.

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija, objavio je danas ugledni britanski Fajnenšel tajms.

Odluka uglednog britanskog časopisa “Fajnenšel tajms” (Financial Times) da Srbiju po drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih reformi i potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine – kaže za Tanjug premijerka Ana Brnabić.

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis Fajnensel tajmsa (FT), Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što je rast za gotovo jednu trećinu.

– Srbija sa ocenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine – navodi se u tekstu.

Brnabić ističe da je izuzetno ponosna što je član koji je doprineo da se u poslednje tri godine naša zemlja dva puta nađe na listi zemalja među kojima je označena za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija, a u odnosu na veličinu njene ekonomije.

Preuzeto: Telegraf Biznis / Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply