Sastojci:
- 150g ljuspica soje
- 100g prosušenog hleba
- 2 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 1 krompir
- 2 čena belog luka
- 200g brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1 kašika vegete,
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- soli po ukusu
- ulje za prženje
Priprema:
Sojine ljuspice potopite u mlaku vodu, ostavite ih malo da odstoje i nabubre, pa ocedite višak vode. Toplom vodom pokvasite hleb i ocedite između dlanova (koristite samo sredinu parčeta, koricu odbacite). Luk, krompir i šargarepu očistite i sitno izrendajte. Sve sastojke sjedinite, dodajte začine, i uz dodatak brašna sve lepo umesite da masa postane homogena, najbolje je rukom. Ruke malo pobrašnite i od smese formirajte male loptice, pa ih dlanom spljoštite da dobiju oblik pljeskavice. U tiganju zagrejte ulje i ispržite pljeskavice, dok fino ne porumene. Naređajte ih na ubrus, da se iscedi višak masnoće, i poslužite tople kao predjelo ili kao glavni obrok.
Prijatno!