„Balkan Cheese Festival“, deseta izložba autohtonih sireva Balkana biće održana tokom vikenda 12. i 13. oktobra u prostoru Doma omladine Beograda, partnera ove manifestacije.
Posetioci će na izložbi moći da vide probaju retke i neobične vrste više od stotinu sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, da uživaju u uparivanju sireva sa vrhunskim vinima i delikatesima, kao i poslasticama sa sirom.
Posebno mesto u čast jubileja festivala zauzeće Pirotski kačkavalj i Svrljiški belmuž.
Nastavnici i učenici srednje Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota će tokom oba dana predstaviti i sam čin spravljanja mladog kačkavalja, dok će predstavnici svrljiške manifestacije „Belmužijada“ poslužiti posetioce na licu mesta spravljenim specijalitetom Belmuž.
Biće premijerno predstavljen i sir MocaMela, kojim su studenti Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu pobedili na nacionalnom nivou takmičenju Ecotrophelia i potom zauzeli sedmo mesto u Evropi, što je najbolji rezultat iz Srbije, jedine zemlje van zemalja EU čiji je ekoinovativni premijum prehrambeni proizvod predstavljen.
Radno vreme „Balkan Cheese Festivala“ biće od 10 do 20 časova u subotu i nedelju. Ceremonija otvaranja je u subotu u 10 časova.
Cena jednodnevne ulaznice je 250 dinara (uključuje degustaciju sireva i delikatesa na svim štandovima izlagača).
Ulaznice će biti dostupne na biletarnici Doma omladine Beograda.
Svečana dodela nagrada za najbolje sireve po glasovima publike, najlepši štand i najlepši tanjir sireva biće održana u nedelju, 13. oktobra u 19 časova.
Preuzeto: Srbija Danas