Gajenje povrća od A do Š

Knjiga “Gajenje povrća od A do Š” upoznaje čitaoce sa fascinantnim svetom povrtarskih vrsta koje se tradicionalno gaje na našim prostorima i predstavljaju okosnicu zdrave i uravnotežene ishrane.

Autorka, Snežana Ognjenović, kroz spoj starih znanja i novih metoda i tehnika predstavila je životni ciklus, osobine, načine gajenja, đubrenja i zaštitu 30 povrtarskih vrsta.

Odlomak iz poglavlja o gajenju kupusnjača:

„Kupusnjačama je potrebno plodno zemljište koje dobro zadržava vlagu. U plodoredu ova porodica sledi mahunarke, kao što su grašak i pasulj, koje fiksiraju azot iz vazduha. Ne uspevaju dobro na kiselim zemljištima, već na neutralnim do slabo kiselim. Odgovaraju im delovi bašte ili njiva sa visokim nivoom podzemnih voda (pored reka i potoka), ali ne podnose zadržavanje površinske vode. 
Zelenišno đubrenje savršeno odgovara kupusnjačama – obezbeđuje im sav potreban azot. Takođe, odlično reaguju na dodavanje komposta tokom rasta. Kupusnjače se lako gaje iz semena ili sađenjem rasada. Rani kupus i kelj se obično seju tokom proleća, leta i jeseni, dok kineski i pekinški kupus najbolje uspevaju od druge polovine leta.
 
Kupus i ostale kupusnjače niču za 4–6 dana.

Brzo rastu rukola (videti knjigu „Ređe gajene vrste povrća”) i rotkvice (više u poglavlju „Korenasto povrće i krompir”) kada se seju direktno u zemljište, a brzo stižu i keleraba i brokola. Medutim, velikom broju kupusnjača potrebno je nekoliko meseci do uklanjanja iz bašte, i na to se mora računati prilikom raspoređivanja povrća i pravljenja plana. Kupusnjače su lepe biljke sa velikim lišćem i zauzimaju dosta prostora u bašti. Dok su male, prostor između njih se može iskoristiti za povrće koje se brzo razvija, kao i za međuuseve. Ukoliko se kupus sadi na manjem razmaku, formiraće manje glavice, ali se i one mogu iskoristiti u ishrani.”

Format knjige je A5, obim 192 strana, sadrži i kolorni dodatak koji predstavlja kolaž napravljen od fotografija organskih bašti članova Kluba organskih baštovana, polaznika Škole i seminara organskog baštovanstva.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply