Sastojci:
- 200 g tamne čokolade (po mogućstvu sa 60-70% kakaoa)
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g putera
- 1 kašičica vanilin šećera (ili 1 kašičica arome vanile)
- 1 kašika alkohola (rum, liker ili konjak – opcionalno)
- Kakao prah, čokoladne mrvice, seckani orašasti plodovi ili kokos (za oblaganje)
Priprema:
Iseckajte čokoladu na male komade kako bi se brže otopila.
U manjoj šerpi, zagrejte slatku pavlaku na srednje jakoj vatri dok ne počne da se zagreva, ali pazite da ne proključa.
U vruću pavlaku stavite iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne stvori glatka čokoladna masa (ganaš).
Dodajte omekšali puter i vanilu, pa ponovo mešajte dok se sve ne sjedini. Ako želite, možete dodati kašiku alkohola (rum, konjak, liker) za dodatni ukus.
Ostavite ganaš da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje 2-3 sata ili dok se ne stvrdne dovoljno da možete formirati kuglice. Kada se ganaš ohladi i postane dovoljno čvrst, uzmite malu količinu sa kašičicom i oblikujte kuglice rukama. Ove kuglice treba da budu veličine oraha ili po vašoj želji. Ako želite kuglice da budu još čvršće, možete ih staviti na kratko u zamrzivač pre nego što ih obložite.
Kuglice možete obložiti u različite prelive: kakao prah, čokoladne mrvice, seckane orahe, kokos ili čak u prah od sušenih jagoda ili malina za dodatnu boju i ukus.
Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u željeni preliv.
PRIJATNO!