Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ganaš kuglice

Ganaš kuglice

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade (po mogućstvu sa 60-70% kakaoa)
  • 100 ml slatke pavlake
  • 50 g putera
  • 1 kašičica vanilin šećera (ili 1 kašičica arome vanile)
  • 1 kašika alkohola (rum, liker ili konjak – opcionalno)
  • Kakao prah, čokoladne mrvice, seckani orašasti plodovi ili kokos (za oblaganje)

Priprema:

Iseckajte čokoladu na male komade kako bi se brže otopila.

U manjoj šerpi, zagrejte slatku pavlaku na srednje jakoj vatri dok ne počne da se zagreva, ali pazite da ne proključa.

U vruću pavlaku stavite iseckanu čokoladu i mešajte dok se potpuno ne otopi i ne stvori glatka čokoladna masa (ganaš).

Dodajte omekšali puter i vanilu, pa ponovo mešajte dok se sve ne sjedini. Ako želite, možete dodati kašiku alkohola (rum, konjak, liker) za dodatni ukus.

Ostavite ganaš da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje 2-3 sata ili dok se ne stvrdne dovoljno da možete formirati kuglice. Kada se ganaš ohladi i postane dovoljno čvrst, uzmite malu količinu sa kašičicom i oblikujte kuglice rukama. Ove kuglice treba da budu veličine oraha ili po vašoj želji. Ako želite kuglice da budu još čvršće, možete ih staviti na kratko u zamrzivač pre nego što ih obložite.

Kuglice možete obložiti u različite prelive: kakao prah, čokoladne mrvice, seckane orahe, kokos ili čak u prah od sušenih jagoda ili malina za dodatnu boju i ukus.

Svaku kuglicu pažljivo uvaljajte u željeni preliv.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: