Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Gavez za zglobove i kosti

Gavez spada u biljke koje se vekovima koriste u prirodnoj medicini za tretman raznih problema, najčešće uboja, rana i preloma. Savremena istraživanja mogla su jedino da potvrde njegove lekovite osobine.

Gavez daje sajne rezultate kada se primeni spolja za lečenje preloma i osteoartritisa. Univerzitet Mičigen je objavio članak u kojem zdravstveni stručnjaci preporučuju gavez za zaceljivanje preloma kostiju. Dr Viba Sing, sa Medicinskog fakulteta Kralj Džordž, objasnila je u naučnom radu da uz upotrebu gaveza kosti brzo zarastaju. Jedno istraživanje je pokazalo i da gavez doprinosi povećanju gustine kostiju. Smatra se da je za to zaslužan alatonin, jedan od glavnih sastojaka kaveza, koji podstiče rast i zaceljenje ćelija. 
Upotreba gaveza za ublažavanje upale i bola u zglobovima je takođe naučno ispitana i dokazana. Istraživanje australijskih i novozelandskih naučnika pokazalo je da gavez znatno pomaže da se smanji upala i bol u kolenu. 
I za ovo se zasluga pripisuje alatoninu, ali i sluzavoj materiji gaveza, jer oboje imaju antiinflamatorna svojstva. Tome još doprinosi i ruzmarinska kiselina koja takođe deluje antiinflamatorno, kao što su objasnili nemački istraživači.
Nemački istraživači su takođe isprobali delovanje gaveza na lumbago (bol u leđima), koji spada u najčešće zdravstvene probleme na Zapadu, koji se teško ili nikako ne leče klasičnom medicinom, a na njihov tretman se troše ogromna sredstva. Ovo istraživanje na 120 pacijenata koji su 5 dana svakodnevno mazani kremom od gaveza pokazalo je da se bol u leđima nakon toga značajno smanjio. 
Važno je znati i sledeće: iako se u tradicionalnoj medicini se takođe prepoučivala oralna upotreba gaveza u lečenju čira na želucu i nekih drugih internističkih problema, novija istraživanja su pokazala da oralna upotreba gaveza nije bezbedna, zbog hepatotoksičnih efekata, tako da se danas gavez preporučuje samo za spoljašnju upotrebu.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: