Godišnjica progona Srba iz Krajine

I ove, kao i svih prethodnih godina u Hrvatskoj i Srbiji biće obeležena 22. godišnjica od vojno-policijske akcije “Oluja”, koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok će u Srbiji 4. i 5. avgust biti obeleženi komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

 Vojno policijska akcija “Oluja” počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti a proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje – hrvatski izvori imaju podatak od 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000.

 Za zločine počinjene u toku “Oluje” u Hrvatskoj niko nije krivično odgovarao.

Dan sećanja na stradale u Srbiji će biti ove godine obeležen danas na stadionu Veternik u Novom Sadu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se prethodno sastati sa predstavnicima Srba iz regiona.

S druge strane, u Kninu je sve spremno za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji ministarstva branitelja, odbrane i unutrašnjih poslova.

Izvor: www.q-media.rs

 

Be the first to comment

Leave a Reply