Search
Close this search box.

Grašak

Grašak sadrži skoro sve aminokiseline, tako da je, kao i ostale mahunarke, odličan za ishranu onih koji se hrane pretežno ili samo biljnom hranom (vegetarijanci i vegani).

Bogat je vitaminom K, pa pomaže zdravlju kostiju (vitamin K učestvuje u regulaciji ugradnje kalcijuma u kosti). 
Grašak sadrži i značajnu količinu gvožđa, pa je odličan za ishranu onih kod kojih je utvrđen deficit ovog minerala, ili koji imaju problema sa anemijom. 
Sadržaj vitamina B grupe, posebno folne kiseline i vitamina B6, čini ga značajnom namirnicom za kardiovaskularno zdravlje, pogotovo nastanak ateroskleroze, jer su ovi vitamini od suštinskog značaja da se količina homocisteina u krvi održi u normalnim granicama (dokazano je da je povišen homocistein jedan od najznačajnijih faktora rizika od srčanih oboljenja). 
Pored gvožđa, grašak sadrži još kalcijum, magnezijum, fosfor i kalijum.
Za razliku od boranije koja povoljno deluje na sniženje nivoa šećera u krvi, grašak sadrži prilično veliku količinu šećera, pa se ne preporučuje u ishrani dijabetičara.

Preuzeto: Zdravahrana.com

Tagovi:
Pročitajte još: