Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Grčka kuhinja

Recept - Grčka kuhinja

STIFADO: Grčki gulaš od junetine

Sastojci:

• 1300 g goveđeg ili telećeg mesa u komadima (od buta)
• 1 mala šolja maslinovog ulja
• 2 crna luka
• 1 kg ljutike
• 1 supena kašika šećera
• 1 kašičica mlevene crvene paprike
• 1 štapić cimeta
• nekoliko zrna bibera
• malo origana
• malo rendanog karanfilića
• 2 lovorova lista
• 3 kašike vinskog sirćeta
• 150 ml crvenog vina
• 1 konzerva paradajz pirea
• so i mleveni biber (po ukusu)

Priprema:

– Tajna je u dugom krčkanju mesa i aromatičnom sosu!

Meso kuvajte najmanje 1 sat, dok ne omekša. Zatim ga ocedite, a bujon od mesa stavite na stranu. Preporučuje se samo da izaberete krupnije i mekše komade mesa, koji se nakon dužeg dinstanja tope u ustima. U širokoj plitkoj šerpi zagrejte polovinu maslinovog ulja i dodajte iseckani crni luk i ljutiku. Dinstajte dok ne porumeni. Pospite šećerom i još malo prodinstajte. Dodajte začine (cimet, karanfilić, mlevenu papriku, lovorov list, origano), te ih malo izdinstajte sa lukom-da zamirišu, pa stavite meso u šerpu zajedno sa ostatkom ulja. Dinstajte još 3-4 minuta, pa dodajte sirće i crveno vino. Kada alkohol ispari, dodajte paradajz pire, so, biber i malo supe u kojoj ste kuvali meso. Kuvajte stifado u poklopljenoj šerpi sat i po do 2 sata, na niskoj temperaturi.

Meso treba da bude dobro skuvano i mekano da se raspada na dodir, a sos treba da se zgusne. Takođe, iako je zaštitni znak grčkog stifada baš slatkasti ukus koji mu daje luk ljutika (posebna vrsta luka), umesto njega možete staviti male glavice običnog crnog luka.

Ovo sjajno jelo možete poslužite uz dodatak pirinča, krompir pirea ili testenine, uz nezaobilaznu originalnu grčku salatu.

Grčka salata

Sastojci:

• 2 manja krastavca
• 3 manja paradajza
• 1 glavica ljubičastog luka
• 10 maslina
• 100 g feta sira
• maslinovo ulje
• origano
• par listova zelene salate
• so

Priprema:

Povrće očistiti i oprati. Iseći krastavac na kockice, paradajz na kriške i luk na kolutove. Izmešati sve, posoliti i dodati masline. Staviti ulje i origano. Dodati fetu i lagano promešati. Servirati u činiji sa podlogom od zelene salate.

Grčke ledene kocke

Sastojci:

• 250 g mlevenog integralnog keksa
• 100 g margarina
• 400 g čokolade za kuvanje
• 200 g krem sira
• 100 g bele čokolade
• 400 ml slatke pavlake

Priprema:

U šerpi rastopiti margarin, pa njime preliti mleveni keks i promešati. Smesu mesiti rukom dok se ne sjedini, pa je rasporediti u okrugli kalup obložen plastičnom folijom.

Čokoladu izlomiti i staviti da se rastopi. Dodati slatku pavlaku i mešati. Kada se čokolada rastopi, skloniti sa vatre, dodati krem sir i mešati dok se smesa ne sjedini.

Prebaciti u vanglu i mutiti mikserom dok ne postane penasto, pa izliti preko kore od keksa i ostaviti da se ohladi i stegne.

Belu čokoladu izlomiti i rastopiti sa malo ulja, pa preliti preko torte. Vratiti u frižider da se dobro ohladi.

Po želji ukrasiti sa malo kokosa ili rendane bele čokolade.

PRIJATNO!

Tagovi:
Pročitajte još: