Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Grčki kolač od griza

Grčki kolač

Sastojci:
160 g griza
130 g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli
100 ml soka od pomorandže (oko 2 pomorandže)
sitno rendana korica jedne pomorandže
1 kašičica ekstrakta vanile
230 g putera,
250 g šećera
3 jajeta
Sirup:
100 g šećera
100 ml soka od pomorandže

Za serviranje:
pistaći i grčki jogurt

Priprema:
Rernu uključite na 180 stepeni, a posudu za pečenje veličine 20×30 cm obložite papirom za pečenje. U jednoj činiji pomešajte brašno, griz, prašak za pecivo i so. Iscedite sok od 2 pomorandže i izrendajte koricu od jedne pomorandže.
U odvojenoj posudi umutite puter i šećer tako da postanu penasti. Dodajte jedno po jedno jaje sve vreme muteći. Zatim, dodajte mešavinu suvih sastojaka, sok od pomorandže, koricu pomorandže i vanilu. Špatulom sjedinite u ujednačeno testo. Sipajte u pripremljen kalup, poravnajte i pecite 40-45 minuta.
Ispečeni kolač izvadite iz rerne i stavite da se ohladi. U međuvremenu stavite sastojke za sirup u manju šerpu i kuvajte 10-ak minuta, da se sirup zgusne. Kada se kolač ohladio, izbockajte ga viljuškom pa preko sipajte polovinu sirupa.
Isecite na komade i servirajte uz grčki jogurt i pistaće a svaki isečeni komad prelijte sa još malo sirupa prilikom serviranja.
Prijatno!

Tagovi:
Pročitajte još: