Meki iznutra a blago zapečeni spolja, sa maslinovim uljem belim lukom, limunom i origanom – izuzetan mediteranski recept za početak jeseni.
Potrebno je: 1,5 kg sitnijih krompira, isečenih na pola po dužini, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike putera, sok od jednog limuna, 4 čena belog luka, sitno iseckana, kašika suvog origana, kašika aleve paprike, 2 kašike sitno seckanih listova peršuna, narendana kora jednog limuna (pod uslovom da nađete neprskani ili organski limun), so.
Priprema
U lonac za sporo kuvanje ubaciti krompire, maslinovo ulje, puter, beli luk, origano i papriku, dodati limun. Posoliti i pobiberiti po želji. Poklopiti i krčkati na slaboj vatri sve dok krompiri ne postanu mekani.
Poslužiti odmah, garnirano peršunom i rendanim limunom.
Napomena: za ovaj recept se koriste specijalni krompiri, nalik mladim krompirićima, ali se može koristiti i običan beli krompir, samo sitniji.
U originalu se za kuvanje koristi specijalni tzv. lonac za sporo kuvanje (slow cooker), koji se može nabaviti i kod nas, a verovatno se može upotrebiti i specijalno posuđe za kuvanje bez ulja, koje ima većina domaćinstava.
Preuzeto: Zdravahrana.com