Sastojci:
Kora:
- 6 belanaca
- 200 g šećera
- 3 kašike brašna
- 200 g mlevenih oraha
- 10 g praška za pecivo
Beli sloj:
- 200 g bele čokolade
- 2 kašike ulja
Srednji grilijaš sloj:
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 6 žumanaca
- 100 g šećera
- 200 g seckanih oraha
Glazura:
- 150 g čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema:
Najpre razdvojite belanca i žumanca.
Belanca umutiti sa šećerom, pa potom dodati brašno, mlevene orahe i prašak za pecivo. Sve sjediniti varjačom.
U pleh čije su dimenzije 33 x 23 cm staviti pek-papir i sipati masu za koru. Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa ubacite koru da se peče nekih 25 minuta. Kada je gotov, okrenite ga naopako da biste poravnali koru i ostavite tako da se ohladi.
Otopiti belu čokoladu sa 2 kašike ulja, na pari ili u mikrotalasnoj. Okrenite koru, prelijte čokoladom i poravnajte lepo.
Potom pređite na pravljenje srednjeg, grilijaš sloja. Stavite 200 g šećera na srednju vatru da se otapa. Za to vreme mutiti žumanca i 100 g šećera dva, tri minuta.
Otopljenom šećeru dodajte iseckan maslac, pa mešajte dok se ne sjedine. Zatim sipajte žumanca i sve umešati. Kuvati još svega minut ili dva, pa skloniti. Vodite računa da vam šećer ne zagori jer će vam tada kolač imati gorak ukus. Kada ste sklonili sa ringle, umešajte pripremljene seckane orahe. Malo prohladite, ne više od dva minuta, pa sipajte preko bele čokolade.
Najbolje je da vam kora bude u kalupu ili plehu u kom se pekla da ne biste razvlačenjem topili belu čokoladu već da se sve lepo razlije do ivice. Trudite se da sipate što ravnomernije. Kada se karamel deo malo stegao, otopite čokoladu sa uljem i prelijte odozgo. Lepo poravnajte i stavite da se hladi.
PRIJATNO!