Sastojci za biskvit:
- 9 belanaca
- 160 g šećera
- 180 g mlevenih oraha
- 70 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakao praha
- 70 ml ulja plus 1 dl čokoladnog mleka za topljenje biskvita
Za krem:
- 1 l mleka
- 4 pudinga od vanile ili karamele
- 9 žumanaca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
Za grilijaš:
- 150 g celih oraha
- 150 g šećera
Za dekoraciju:
- 3 kesice vanilin ili čokoladnog šlaga
- grilijaš
- mrvice ili šta želite
Priprema:
Najpre pripremite obruč veličine 22 ili 24 cm i obložite pek-papirom. Peći ćete tri kore posebno, a za svaku koru idu – 3 belanca, 50 g šećera, 60 g mlevenih oraha, 20 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 10 g kakaoa, 20 ml ulja.
Umutite prvo belanca do srednje gustine i dodajte šećer, pa dobro izmiksajte. Dalje nastavite da dodajete orahe, prašak za pecivo pomešan s brašnom, kakao prah i ulje. Sve fino izlijte u kalup i pecite na 180C oko 20 minuta. Ukoliko ste spretniji sa biskvitima, pecite odmah duplo od šest belanaca pa posle presecite i dopecite još jedan biskvit, ili izlijte na veliki pleh pa obručom isecite tri kore.
Za krem od litre mleka odvojte toliko da možete izmešati puding, šećer, vanilin šećer i žumanca, a ostatak mleka neka provri. Skinite sa vatre i umešajte smesu sa pudinzima pa vratite na srednju vatru pet minuta da se skuva uz neprestano mešanje. Krem odmah podelite na pola, te u jedan deo dodajte iseckanu čokoladu i dobro sjedinite. Drugi krem ostaje žut, jer u nju kasnije ide grilijaš. Pokrijte kremove prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohlade.
Grilijaš napravite tako što najpre istopite šećer na tihoj vatri uz mešanje kako bi postao tečan, ali vodite računa da ne zagori zato pažljivo i strpljivo mešajte. Orahe stavite na tacnu koju ste obložili masnim papirom, pa pažljivo prelijte preko njih istopljen šećer i ostavite da se ohladi. Čekićem za meso malo ih razbijte pa stavite u blender u više navrata da se samelju.
Ohlađene kremove malo umutite pa u svaki dodajte po 100 g omekšalog putera postepeno muteći dok ne dobijete kremastu strukturu. Potom, u žuti deo krema dodajte grilijaš, a ako želite ostavite malo i za dekoraciju.
Filujte tortu na sledeći način: kora pokvašena čokoladnim mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem i čokoladni krem. Sve to radite u dubljem podesivom kalupu. U ovoj fazi ostavite tortu da prenoći, pa sutradan nanesite šlag i sredite je dekorativno po želji.
Prijatno!