Grožđe i vino

Od davnina znamo da je grožđe poznato kao hrana bogova. Postoji preko 50 sorti stonog grožđa i preko 60 sorti grožđa koje se gaji za vinarije. Grožđe se deli na crno i belo. Grožđe ima lekovita dejstva. Ono ublažava bolesti srca. U njemu se kriju vitamini A, B i C i folna kiselina, fruktoza, proteini, glukoza, enzimi kao i 13 minerala među kojima su kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe… iz ovog sledi zaključak da je grožđe bogat izvor hranjivih i lekovitih materija.

Crno vino može da spreči začepljenje krvnih sudova. Saponini koji se nalazi u grožđu može da blokira upale u telu, vezuje holesterol. Grožđe predstavlja i dobrog borca protiv raka. Ima i visoku koncentraciju tanina pa može pomoći u borbi protiv virusa i tumora. Određene stanice iz ovog voća mogu usporiti starenje organizma. Takođe, je dobro za oči. Povećanim unosom ovog voća možemo smanjiti rizik od gubitka vida za 30-40%.

Suvo grožđe je veoma bogato šećerom  i ima visoku hranjivu vrednost pa je dobro u slučajevima umora ili iscrpljenosti.

Ulje semena grožđa reguliše nivo dobrog i lošeg holesterola u krvi, može da snizi krvni pritisak, a može da se koristi za kuvanje, prženje, dodatak jelima… ovo ulje se upotrebljava i u kozmetičke svrhe, za negu tela i lica jer obnavlja i hidrira kožu.

Ono što je važno zanti je da se grožđe ne preporučuje osobama sa dijabetesom i osobama koje imaju problema sa želudcem. Ono se ne treba upotrebljavati sa mineralnom vodom, mlekom, dinjama i pivom. Ovakve kombinacije mogu izazvati probleme zeluca.

Piše: Mirjana Đerić

Be the first to comment

Leave a Reply