Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Gurmanska salata od rukole, smokava i gorgonzole

Gurmanska salata

Sastojci:

  • 4 šake sveže rukole
  • 2 velike narandže (opciono)
  • 8-10 svežih smokava
  • 100 g gorgonzole (ili drugog plavog sira)
  • šaka oraha ili pistaća
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 1 kašičica meda
  • So i sveže mleveni crni biber po ukusu

Priprema:

Operite rukolu i osušite je papirnim ubrusom. Oljuštite narandže, odstranite ljusku i opnu i iseckajte ih na male komade ili ih razdelite na kriške. Operite smokve, presecite ih na četvrtine. Izmrvite gorgonzolu na komadiće. Ako koristite orahe ili pistaće, kratko ih prepržite u tiganju na srednjoj vatri za dodatnu hrskavost.

U maloj posudi, pomešajte maslinovo ulje, balzamiko sirće i med. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte so i biber po ukusu.

U velikoj činiji, pomešajte rukolu, komade narandže, četvrtine smokava i komadiće gorgonzole.

Prelijte salatu pripremljenim prelivom i nežno promešajte kako bi se svi sastojci obložili.

Pospite prepržene orahe ili pistaće preko salate.

Salatu možete poslužiti hladnu ili na sobnoj temperaturi.

PRIJATNO!



Tagovi:
Pročitajte još: