Sastojci:
- 4 šake sveže rukole
- 2 velike narandže (opciono)
- 8-10 svežih smokava
- 100 g gorgonzole (ili drugog plavog sira)
- šaka oraha ili pistaća
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- 1 kašičica meda
- So i sveže mleveni crni biber po ukusu
Priprema:
Operite rukolu i osušite je papirnim ubrusom. Oljuštite narandže, odstranite ljusku i opnu i iseckajte ih na male komade ili ih razdelite na kriške. Operite smokve, presecite ih na četvrtine. Izmrvite gorgonzolu na komadiće. Ako koristite orahe ili pistaće, kratko ih prepržite u tiganju na srednjoj vatri za dodatnu hrskavost.
U maloj posudi, pomešajte maslinovo ulje, balzamiko sirće i med. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte so i biber po ukusu.
U velikoj činiji, pomešajte rukolu, komade narandže, četvrtine smokava i komadiće gorgonzole.
Prelijte salatu pripremljenim prelivom i nežno promešajte kako bi se svi sastojci obložili.
Pospite prepržene orahe ili pistaće preko salate.
Salatu možete poslužiti hladnu ili na sobnoj temperaturi.
PRIJATNO!