Sastojci:
• 250 g pšenice
• 80 g pasulja
• 80 g leblebija
• 60 g pirinča
• 140 g kukuruza
• 100 g suve smokve
• 150 g suve kajsije
• 50 g suve brusnice
• 50 g suvog grožđa
• 80 g badema
• 80 g kikirikija
• 50 g oraha
• 80 g lešnika
• 50 g pistaća
• 2 jabuke
• 1 narandža
• 250 g šećera
Za aromu:
• 2 karanfilića
• kora jedne narandže (prethodno da se potopi u vrelu vodu i sodu bikarbonu)
Za dekoraciju:
• cimet
• mleveni lešnici
• kokosovo brašno
• mleveni pistaći
• seckani orasi
• nar
Priprema:
Pšenicu kuvajte oko 10 minuta, pa je procedite, sipajte novu vodu (2,5 l) i dodajte šećer. Poklopite je i kuvajte oko 40 minuta na srednjoj temperaturi. U međuvremenu sipajte vodu u džezvu i stavite karanfilić i ostavite ga da proključa.
Nakon toga, u šerpu sa pšenicom dodajte pasulj koji ste prethodno skuvali, kao i leblebiju i pirinač i kuvajte još 10-ak minuta. Dodajte oljuštene lešnike i bademe, kao i kikiriki, a zatim i suvo grožđe i brusnicu. Sve dobro promešajte i kuvajte još 10-ak minuta. Potom, dodajte kukuruz i jabuke koje ste oljuštili i iseckali, kao i izrendanu koru narandže i mirisnu vodu karanfilića. Sve promešajte i kuvajte pet minuta, a nakon toga dodajte suve kajsije i smokve koje ste iseckali. Kuvajte još nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da stoji. Nakon što se malo bude ohladilo, sipajte u posude i dekorišite po želji.
Prijatno!