Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Heljda

Po ukusu podseća na orah, a izgledom na žitarice, a u stvari je zeljasta biljka. Pre nego što se upotrebi za ljudsku ishranu, heljdina zrna se moraju očistiti od ljuske. Zbog načina obrade cena heljde je skuplja od ostalih žitarica.

Heljda sadrži više proteina i aminokiselina pa se preporučuje u vegetarijanskoj ishrani. Sadrži puno vlakan pa stvara osećaj sitosti pa je odlična za mnoge dijete. Veoma je korisna osobama koje boluju od dijabetesa.

Takođe, sadrži kalijum, magnezijum, fosfor, natrijum, gvožđe, kalcijum.

Ako gledamo tradicije, najčešće ćemo heljdu naći u japanskoj i ruskoj kuhinji, mada u poslednje vreme se njena upotreba širi i ona počinje da zauzima visoko mesto medju zdravim namirnicama.

Sva jela od heljde snižavaju povišen krvni pritisak pa je ova biljka dobra u borbi protiv hipertenzije. Od heljde se može napraviti hleb, palačinke, kolači, rezanci…. griz od heljde se može koristiti za pravljenje knedli ili neke druge kašaste hrane.

Kaša od heljde poboljšava pamćenje i koncentraciju. Supa od heljde je kao lek za snižavanje krvnog pritiska. Čaj od heljde se preporučuje za lečenje disajnih organa. Ako se pomeša mešavina cveta i list heljde tada se dobija prirodni lek za lečenje arterioskleroze.

Piše: Mirjana Đerić

Tagovi:
Pročitajte još: