Heljda

Heljda je namirnica čiji ukus najviše podseća na orah, a izgled na žitarice. Heljda je zeljasta biljka. Heljda se mora očistiti od ljuske kako bi se mogla koristiti u ljudskoj ishrani. U odnosu na žitarice heljda sadrži veći nivo proteina i aminokiselina pa se preporučuje u dijetalnoj ishrani. Pored proteina sadrži i vlakna, stvara osećaj sitosti pa je to svrstava u poželjne namirnice za vreme dijetalne ishrane čiji je krajnji cilj gubitak kilograma. Korisna je i za osobe koje boluju od dijabetese.

Takođe, je bogata i mineralima od žitarica, sadrži kalijum, kalcijum, fosfor, natrijum, magnezijum i gvožđe. Heljdu ćete najčešće naći u ruskoj i japanskoj kulturi.

Jela od heljde snižavaju povišen krvni pritisak. Od heljdinog brašna priprema se hleb ali i palačinke, rezanci, kolači. Griz od heljde se može koristiti za knedle ili neku drugu kašastu hranu.

Kaša od heljde poboljšava pamćenje i koncentraciju, supa od heljde snižava krvni pritisak, čaj od heljde se preporučuje za lečenje disajnih organa. Čaj se, takođe, koristi kao prirodan lek protiv arteroskleroze i za suzbijanje nesanice i nervne napetosti.

Piše: Mirjana Đerić

Be the first to comment

Leave a Reply