Heljda (koja ne spada u rod žitarica) ima sve dobre osobine koje imaju i integralne žitarice, ali ima i ono što većina žitarica nema – bogata je lizinom, esencijalnom aminokiselinom. Ne podiže naglo nivo glukoze u krvi, tako da je veoma pogodna za dijabetičare, ne sadrži gluten pa je pogodna za ljude koji su na njega alergični, doprinosi pravilnom radu creva, veoma je dobra za vegetarijance zato što sadrži znatan procenat proteina. Heljdina kaša je tradicionalni doručak u severnim zemljama, jer greje i daje puno energije.
Kaša od heljde
Potrebno je: 1 šolja heljdinog zrna, 2 šolje kipuće izvorske vode, prstohvat morske soli na šolju heljde, seckani vlašac ili peršun kao garnir
Operite heljdu i propržite je na suvom tiganju nekoliko minuta. Naspite je u lonac i dodajte kipuću vodu i so. Zagrejte do ključanja, smanjite temperaturu i krčkajte 20 do 30 minuta, ili dok se voda ne upije. Garnirajte seckanim vlašcem ili peršunom i služite.
Varijanta: Kuvajte heljdu sa kratko proprženim kupusom i šargarepama ili sa sirovim lukom i seckanim peršunom.
Preuzeto: Zdravahrana.com