Da bismo pobedili pandemiju, moramo da unosimo prirodne razređivače krvi.
Sve namirnice koje sadrže salicilnu kiselinu (aspirin u čistom obliku) menjaju funkciju trombocita za tri ili četiri dana
Gotovo svi biljni proizvodi pomažu u održavanju idealne tečne konzistencije krvi, ali bobičasto voće i zeleno povrće najbolje ispunjavaju taj zadatak, smatraju ruski hematolozi.
Prema rečima hematologa Svetlane Bičkove, maline su dobar razređivač krvi, pa se,mogu smatrati „živim aspirinom“, a bobičasto voće generalno po prirodi podstiče razređivanje krvi.
U intervjuu za „Večernju Moskvu“, hematolog Aleksandar Rumjancev istakao je da zeleno povrće ima isti antikoagulantni efekat zahvaljujući sastojcima kao što je folna kiselina, koja pomaže u prirodnom smanjenju brzine zgrušavanja krvi, prenosi Sputnjik mundo.
Neke namirnice sadrže supstance koje menjaju funkciju komponenti koje učestvuju u zgrušavanju. Sve namirnice koje sadrže salicilnu kiselinu (aspirin u čistom obliku) menjaju funkciju trombocita za tri ili četiri dana. One isključuju ove ćelije. Među ovim namirnicama su maline i posebno džem od malina. Bobice su nekada korišćene za lečenje infekcija – objasnio je hematolog.
Specijalisti su upozorili da je važno shvatiti da ove namirnice ne leče probleme zgrušavanja krvi, pa je potrebno na vreme staviti situaciju pod kontrolu lekara i ne oslanjati se nužno na narodnu medicinu.
– Ako dođe do tromboze, listom zelene salate nećete je rešiti. Pomenute namirnice treba konzumirati preventivno. U suprotnom, ne treba misliti da ćete pojesti malinu i izlečiti se – rekla je Bičkova.
Preuzeto: 24sedam
Foto: Opstina Ruma