Hibiskus protiv prehlade i visokog pritiska

Zbog prisustva velike količine vitamina C i flavonoida, hibiskus ima jako antioksidativno delovanje, pa poboljšava odbrambene snage organizma. Stoga se čaj od ove biljke naročito preporučuje zimi, u vreme prehlada i gripa, jer snažno utiče na oporavak organizma.

Posebno je cenjen u ajur-vedi, indijskoj tradicionalnoj medicini, kao i kineskoj narodnoj medicini. Iako se gaji u celom svetu, prirodno stanište hibiskusa su topli i umereni, suptropski i tropski regioni. Poreklom je sa prostora današnje Indije i Kine, a smatra se da je u Evropu stigao 1731. godine, po povratku biologa sa istraživačkih pohoda u Aziji. Rod hibiskusa, koji sadrži preko dvesta vrsta, pripada porodici slezova (Malvaceae).

Napitak izuzetnih svojstava
Čaj od hibiskusa je osvežavajući (za to je zaslužna limunska kiselina), a pogodan je i za opuštanje, pošto ne sadrži kofein i tein. U hibiskusu je prisutno čak trinaest aminokiselina, od kojih je šest izuzetno važno za čovekov organizam. Sadrži i veliku količinu vitamina C, kao i 7,5-9,5 odsto gvožđa, flavonoide, enzime, eterična ulja, voćne kiseline. Zahvaljujući svojim sastojcima, hibiskus veoma povoljno utiče na zdravlje.

Lekovito dejstvo
Hibiskus pokazuje odlične rezultate kada je u pitanju pad imuniteta, jer utiče na njegovo podizanje i poboljšanje opšteg stanja organizma. Izvanredan je u slučaju prehlade, kašlja, upale grla. Pomaže kod stomačnih problema, posebno u slučaju zatvora, jer deluje kao laksativ (pospešuje pražnjenje creva). Deluje i na ublažavanje grčeva u stomaku i materici, a služi i kao blag diuretik (podstiče izbacivanje suvišne tečnosti iz tela). To je veoma važno za  bubrežne i srčane bolesnike, jer je kod njih česta pojava zadržavanja tečnosti u organizmu. Pomaže i kod poremećaja cirkulacije, nesanice, površinskih rana, osvežava dah. Zbog velike prisutnosti flavonoida, čaj hibiskusa potpomaže detoksikaciju organizma i zaštitu jetre od otrova, ubrzavanje metabolizma i poboljšanje rada štitne žlezde.

Snižava krvni pritisak
Rezultati skorašnje studije, sprovedene u SAD-u, sugerišu da čaj spravljen od ekstrakta cveta hibiskusa može da bude od pomoći u tretiranju blage i umerene hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Naime, nakon četiri nedelje ispitivanja, dijastolni (donji) pritisak je smanjen za skoro deset jedinica kod 79 odsto osoba koje su svakodnevno konzumirale čaj od hibiskusa (oko pola litra), i 84 odsto osoba koje su uzimale lekove protiv hipertenzije. Sistolni (gornji) pritisak je opao za 7,2 milimetra živinog stuba.

Deo svetskih kuhinja
Hibiskus poboljšava miris, ukus i izgled hrani i piću, naročito kada su u pitanju mešavine čajeva. Razni delovi biljke se koriste za pravljenje džemova, začina, supa i sosova. Vrsta Hibiscus sabdariffa se koristi kao povrće, i za proizvodnju čajeva i džema, naročito na Karibima. U Meksiku se hibiskus koristi za proizvodnju pića specifične boje i ukusa. U Egiptu je čaj od hibiskusa vekovima nacionalno piće i biljka koja leči mnoge bolesti. 

Savet plus
Zdrav koktel: U čaj od hibiskusa dodajte sok od sveže isceđenog limuna ili narandže, ili neki drugi voćni sok, a potom dodajte med. 

Varijanta za novogodišnju noć: Ipak je slavlje… dodajte u koktel  malo vermuta ili džina. 
Za osveženje: Čaj od hibiskusa pomešajte sa nanom i dobro rashladite. 

Preuzeto: Zdravahrana.com

Be the first to comment

Leave a Reply